przed uprawomocnieniem co mogę zrobić ?

• Autor wątku Autor wątku alla_m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alla_m

Użytkownik
Odpowiedzi
42
W zasadzie tak jak w tytule, co mogę zrobić przed uprawomocnieniem się odrzuconego mojego pozwu już po 7 dniach. Czy tylko nowy pozew?

Pozew o zwrot zapłaconego czynszu - dwukrotnie zapłaconego odrzucony po przedstawieniu jako dowód przelewów bankowych. Strona pozwana w odpowiedzi na pozew nie zaprzecza i podaje iż może zwrócić a Sąd odrzuca pozew tak jak wnioskuje strona pozwana.

Wygląda na stronniczość Sądu ?

Pozew oparłam na na KC Art. 415 KC, udokumentowałem przelewem bankowym, Sąd zmienił na Art. 405 KC (o bezpodstawne wzbogacenie), podałam dokładnie dane, uzasadnienie nic więcej się chyba nie podaje.

wyrok się uprawomocnia, brakuje jeszcze parę dni a potem trzeba jeszcze też czekać, poza tym sprawa dotyczy rodziny prawniczej !

to może jednak sąd oddalił pozew a nie odrzucił

Pani w Sądzie użyła słowa odrzucił, a może to miało oznaczać oddalenie.

wiem może tutaj nie o stronniczość sądu chodzi a Twoją nieznajomość prawa

Gdybym miała znajomość prawa to rzecz prosta nie zasięgałabym opinii u prawników to chyba trywialne ale prawdziwe. Jednak prawo to nie fizyka relatywistyczna i w mojej sprawie zachodzi prosta zależność beneficjant - poszkodowany. Jedna strona jest poszkodowana druga zagarnęła i nie chce zwrócić nie mając ku temu podstaw. Czemu ma w tym przypadku służyć prawo. Bronić przestępcy ? Jaką role ma Sąd który ma to to wykazane aby nie wyrazić się mocniej jest bierny. To parodia sprawiedliwości która jest tak powszechna z powodu braku demokracji. Sądy nie są kontrolowane przez nikogo a ustawa poddana pod wątpliwość, ot państwo prawa, inaczej silniejszego w wydaniu kraju nad Wisłą

alla_m napisał:
Gdybym miała znajomość prawa to rzecz prosta nie zasięgałabym opinii u prawników
korzystałaś z pomocy z prawnika przy tej sprawie i nie wyjasnił Tobie czy pozew został odrzucony czy powództwo oddalone?

Jak na na razie piszesz same frazesy i żadnych konkretów

Ale poproszona o skan decyzji sądu, która ma kluczowe znaczenie dla sprawy, wolisz wyżalać się na system prawny.

Krajowe Sądy nie przysyłają nic a informacja w Sądzie jaką otrzymałam to sprawa odrzucona, dopiero po 21 dniach otrzymam na piśmie , zapewne ksero.
Gdyby sprawę prowadził adwokat nie błądziłabym w tym Forum.

Odnośnie "wyżalania się" , to fakty i ich to krytyka ale każdy w/g własnego światopoglądu .... ale cały ten dyskurs, a konkretnej odp. brak.

Pytanie dotyczyło co mogę zrobić przed otrzymaniem "czegoś " z Sądu po rozprawie przed uprawomocnieniem się "czegoś". "czegoś" oznacza to co zwyczajowo, rutynowo jest postanawiane po posiedzeniu Sądu, tak jak w tytule.

Jasne iż to co otrzymam coś wyjaśni ale nie jest to dostępne dla mnie. To jak zrozumiałam jakby tajemnica nie dostępna. Aby to otrzymać udałam się dziś do Sądu ale Pani odczytała wyraźnie akcentując "odrzucona".

Ale jaka jest rozbieżność w sensie prawa pomiędzy oddalona a odrzucona ?

oddala się ze względów merytorycznych, odrzuca ze względów formalnych

podobno gdy są błędy formalne Sąd wzywa do uzupełnienia a tu nic takiego nie zaistniało.

Powrót