Przedawnie od nakazu zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Jerzy69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jerzy69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie. Dziś otrzymałem od Komornika Poleconym listem taka oto informację.
1. Zajęcie wierzytelności 2. Żądanie udzielenia wyjaśnień 3. Zawiadomienie dłużnika o wszczęciu egzekucji
W piśmie dołączony jest nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z dnia 19 lutego 2002 roku. Moje pytanie brzmi.. Czy mój dług się przedawnił a jeśli tak to do kogo mam się odwoływać. Dodatkowo w piśmie podany jest nieprawidłowy numer PESEL. Proszę o poradę co z tym dalej robić.

Ślicznie dziękuje za zainteresowanie.
Data nakazu zapłaty Sądu z dnia 19.02.2002 zaopatrzony w klauzulę wykonalności dnia 03.11.2003 na mocy art. 770 kpc.

10 lat od daty ostatniej czynności organu uprawnionego.

W takim układzie jakie teraz powinienem uczynić kroki? Do kogo i jak mam się odwoływać?
Pozdrawiam

A daj nam znać, czy po zaopatrzeniu nakazu zapłaty w klauzulę wykonalności miało miejsce postępowanie egzekucyjne, prowadzone przez Komornika Sądowego? Jeśli tak, to napisz nam koniecznie, na jakiej podstawie zostało umorzone.

Idź do komornika i sprawdź akta. Jeśli na tytule wykonawczym nie ma śladu o wcześniejszej egzekucji to jest to przedawnione i czeka cię powództwo art. 840 k.p.c.
Jeśli jakaś egzekucja była to napisz co jest tam napisane, kiedy i jaka podstawa umorzenia

Problem polega na tym ,że kancelaria komornicza jest w Warszawie a ja jestem z Krakowa. Może i były jakieś wcześniejsze egzekucje w tej sprawie ale z uwagi tego że byłem poza granicami Kraju nic mi nie dostarczono tym bardziej nie mam żadnego umorzenia...
A jak skomentujecie na błędnie podany numer PESEL w piśmie informującym o zajęciu wierzytelności który rzekomo został skierowany do Urzędu Skarbowego?

Nie na to znaczenia. Zadzwoń do kancelarii i zapytaj o ewentualne wcześniejsze egzekucje

Powrót