Przedawnienei się wezwania do zapłaty ztm, pytanie.

• Autor wątku Autor wątku martussiek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martussiek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Chciałabym się dwoiedzieć i upewnić, czy jeszcze da się coś zrobić. Otóz 11.12.2009 jechałam tramwajem bez biletu i i zostałam spisana przez kanara ;] w między czasie przychodziły pogruszki windykacją i sądem które zignorowałam. po świętach roku 2010 odebrałam polecony iż odbyła się rozprawa sądowa 20.12.2010 czyli z tego co sie zorientowałam po przedawnieniu się sprawy. Więc idąc tym tokiem rozumwania, gdybym napisała pismo w przeciagu 7 dni od otrzymania wyroku sądu że sprawa się przedawniła to nie msuiałabym płacić. Problem w tym, że dopiero trzy dni temu postanowiłam poczytać co i jak i dowiedziałam się że mogłabym uniknąć płacenia tych 260 zł które swoja drogą są dla mnie olbrzymią kwotą ( ucze sie - liceium - nie mam dochodów.) Stąd moje pytanie, czy da sie jeszcze jakoś to załatwić?

Np poczekać do następnego wezwanai do zapłaty licząć ze tam będzie czas na odwołanie się i wtedy napisać że sprawa się przedawniła?

WYczytałam też gdzieś że takie wyroki sądowe przedawniają się po 3 latach i że jest całkiem możliwe że by się przedawniło, może zignorować i poczekać ?

Prooosze, niech mi ktoś szybko doradzi...

Przedawnienie nie nastąpiło. W w/w przypadku, przedawnienie następuje po 15 miesiącach.
Po pierwsze, przedawnienie jest liczone od dnia kiedy miałeś zapłacić opłatę dodatkową.
Przepis prawny:
Art. 120. § 1. Bieg przedawnienia rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne. Jeżeli wymagalność roszczenia zależy od podjęcia określonej czynności przez uprawnionego, bieg terminu rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stałoby się wymagalne, gdyby uprawniony podjął czynność w najwcześniej możliwym terminie.

Wniesienie sprawy do Sądu przerywa bieg przedawnienia. Sprawa odbyła się 20.12.2010, czyli pozew o nakaz zapłaty został złożony zdecydowanie dużo wcześniej. Czyli już po zawodach.
Przepis prawny:
Art. 123. § 1. Bieg przedawnienia przerywa się:
1) (61) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia

Po drugie, przedawnienie w w/w przypadku, to 15 miesięcy, nie rok.
Przepis prawny:
Art. 77. 1. Z zastrzeżeniem ust. 2 oraz art. 78 roszczenia dochodzone na podstawie ustawy lub przepisów wydanych w jej wykonaniu przedawniają się z upływem roku.
4. Bieg przedawnienia zawiesza się na okres od dnia wniesienia reklamacji lub wezwania do zapłaty do dnia udzielenia odpowiedzi na reklamację lub wezwania do zapłaty i zwrócenia załączonych dokumentów, najwyżej jednak na okres przewidziany do załatwienia reklamacji lub wezwania do zapłaty.

Przepis prawny:
Art. 75. 1. Dochodzenie roszczeń w postępowaniu sądowym na podstawie ustawy lub przepisów wydanych w jej wykonaniu przysługuje uprawnionemu po bezskutecznym wyczerpaniu drogi reklamacji, przewoźnikowi zaś - po bezskutecznym wezwaniu zobowiązanego do zapłaty.
2. Reklamacje lub wezwanie do zapłaty uważa się za bezskuteczne, jeżeli dłużnik nie zapłacił dochodzonych należności w terminie 3 miesięcy od dnia doręczenia reklamacji lub wezwania do zapłaty

Pozostaje zapłacić, przykro mi.

Ostatnia edycja:
Powrót