Przedawnienie 6 lat a dług w ZUS

• Autor wątku Autor wątku pozwanyprzezbank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pozwanyprzezbank

Użytkownik
Odpowiedzi
311
Witajcie,
mam pytanie. Słyszałem, że weszła nowa ustawa i teraz termin przedawnienia wobec ZUS z dziesięciu lat zmniejszył się do sześciu.

Mam małe zaległości, których termin przedawnienia według starych zasad powinien upłynąć za 2 lata.

Czy zgodnie z ustawą i pojęciem, że prawo nie działa wstecz, teoretycznie termin przedawnienia upłynął, czy ta zasada dotyczy długów "od teraz" + 6 lat?

Jaka to wierzytelność wobec ZUS? Jeśli piszesz o składkach na ubezpieczenie społeczne, to nie mają tu zastosowania przepisy kodeksu cywilnego.

Czy te przedawnienia które weszły w życie z 10 na 6 lat to nie dotyczą jedynie prawomocnych nakazów zapłaty które o ile nikt nie przerwał biegu przedawniania to zamiast mieć ważność 10 lat teraz mają 6 lat.

Nie. To dotyczy wszystkich roszczeń, nie tylko stwierdzonych tytułem sądowym. Z tym że ustawa nie działa wstecz. Więc w przypadku roszczeń stwierdzonych np. w 2010 nie mają zastosowania nowe przepisy o skróceniu terminu biegu przedawnienia (z mocy ustawy z dnia na dzień stały by się przedawnione). Inaczej wygląda sytuacja z roszczeniem gdzie bieg przedawnienia rozpoczyna się w 2013. Czyli od dnia obowiązywania nowych przepisów upłynęło 5 lat. I tu mają zastosowanie nowe przepisy o 6 letnim biegu przedawnienia.

amadis napisał:
Inaczej wygląda sytuacja z roszczeniem gdzie bieg przedawnienia rozpoczyna się w 2013. Czyli od dnia obowiązywania nowych przepisów upłynęło 5 lat. I tu mają zastosowanie nowe przepisy o 6 letnim biegu przedawnienia.

No te z 2012 też chyba się jeszcze łapią bo przedawniają się na koniec tego roku a powód i tak miał wystarczająco dużo czasu żeby coś z tym zrobić

@amadis nie wyobrażam sobie, żeby w stosunkach z ZUS pytający mógł być konsumentem - a co za tym idzie dlaczego należy go uwzględnić? To musiałaby być jakaś wybitnie nietypowa sytuacja, prawdopodobnie jest płatnikiem, a nie konsumentem.

Mea culpa, nie zauważyłem, że to było ad vocem.

Składki ZUS przedawniają się po latach pięciu (co do zasady). Od początku 2012 przepisy są znowelizowane. Ustawa z dnia 16 września 2011 r. o redukcji niektórych obowiązków obywateli i przedsiębiorców

Powrót