Przedawnienie a inny adres

• Autor wątku Autor wątku Drathir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Drathir

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam

Mam pytanie odnośnie długu w UPC (chyba - już tłumaczę). Około półtora roku temu zadzwoniła do mnie firma windykacyjna iż mam u nich dług z niespłaconego UPC (jak się okazało nie opłaciłem faktury w upc na kwotę 130zł). Miałem sprawdzić i mieli się do mnie jeszcze odezwać. Wyjechałem za granicę i nie było żadnego kontaktu. Dziś do mnie zadzwonił bardzo nieprzyjemny jegomość i innej firmy twierdząc, iż mam wobec nich dług i prosił o podanie daty urodzenia celem weryfikacji - nie miałem zamiaru im go podawać do póki nie wyjawią powodu rozmowy - usłyszałem tylko, że w sprawie finansowo prawnej(nie podał więcej informacji). Daty nie podałem, a usłyszałem tylko, iż zgodnie z życzeniem sprawa zostanie skierowana do sądu. Umowę z upc miałem w innym mieście odległym 400km od mojego obecnego adresu zamieszkania. W jaki sposób odwołać się (przedawnienie - ponad 2lata) od ewentualnej korespondencji (jeśli przyjdzie - zostanie zaznaczona jako doręczona skutecznie). Ew czy przed tą korespondencją mogę napisać pismo o przedawnienie?

EDIT:
Czy powinienem do nich zadzwonić, ażeby zmienili adres (czy nie spowoduje to przerwania przedawnienia)?

Ostatnia edycja:
Powrót