Przedawnienie, a jednak nie?

• Autor wątku Autor wątku Acik2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Acik2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam serdecznie,

Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w wyjaśnieniu zagadnienia prawnego jakim jest "galimatias" z "słynnym" BTE.

Czy z kwestii tego iż BTE jest uznany za niezgodny z Konstytucją RP wszelkie jego czynności prawne, które były z nim związane takie jak klauzula wykonalności mają dalej walor aktu prawnego?

Sytuacja wygląda następująco:
końcówka 2014r. - Klauzula wykonalności na BTE
I kwartał 2015r. - Rozpoczęcie procedury egzekucyjnej
04.2015r. - Wyrok TK
04.2015r. - Złożenie zażalenia na BTE w oparciu o wyrok TK
długo długo nic....(tempo pracy Sądów)
09.2017r. - Oddalenie wniosku Banku o BTE - uznanie w całości zażalenia
04.2018 - Umorzenie postępowania na wniosek banku egzekucji (nieprawomocne - zaskarżenie o scedowaniu kosztów na Bank - sprawa w toku)

W międzyczasie Bank 11.2017r. Składa pozew do Sądu w drodze postępowania jawnego mimo nie zakończenia prawomocnie postępowania egzekucyjnego złożonego z ich inicjatywy

Czy zgodnie z faktem iż postanowienie o oddaleniu wniosku banku zgodnie z uzasadnieniem ma służyć wyeliminowania postanowienia z obrotu prawnego i rozciąga się to na fakt również czynności jaką jest przerwanie biegu terminu przedawnienia poprzez nadanie klauzuli wykonalności BTE:?:

Bo nie rozumiem kwestii że przepis jak i dokument o BTE jest "jakoby" bezprawny poprzez orzeczenie TK, może pociągać za sobą kwestię jakichkolwiek czynności procesowych związanych z przerwaniem biegu terminu przedawnienia danej wierzytelności ukazanej w tym tytule.

Szukałem jakiejś wykładni prawnej SN w tej kwestii lecz wszystko dotyczy cesji takiej wierzytelności. Może oprócz II CKN 363/01 31.07.2003 lecz nie wiem czy byłoby aktualne do dzisiejszej normy prawnej.

Bank powołuje się na III CZP 29/16 29.06.2016.

Pozdrawiam

Acik2000 napisał:
Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w wyjaśnieniu zagadnienia prawnego jakim jest "galimatias" z "słynnym" BTE.

Czy z kwestii tego iż BTE jest uznany za niezgodny z Konstytucją RP wszelkie jego czynności prawne, które były z nim związane takie jak klauzula wykonalności mają dalej walor aktu prawnego?
załączam część uzasadnienia wyroku zapadłego w tym roku, zwrócić uwagę na plik o nazwie uzasadnienie str 12

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Dziękuję za szybką odpowiedź.

Mam pytanie czy to orzeczenie jest Sądu I czy II instancji!?

Dodatkowo może któryś z użytkowników posiada inne orzeczenia, wytyczne do odmiennego stanowiska zaprezentowanego w uprzednim poście.?

Z mojej strony mając dokumentację orzeczenia Sądu II instancji o uchylenie klauzuli BTE wraz z zawartą tam argumentacją (uzasadnieniem) widać że Sąd Sądowi nie równy mimo takiego samego prawa.

W następnym poście złącze uzasadnienie orzeczenia o uchyleniu BTE.

Jezeli zgodnie z utrwalonym orzecznictwem Sąd winien pomijać niekonstytucyjny przepis to następstwem prawnym nie powinien wyciągać wniosków prawnych z tego przepisu (BTE)

Pozdrawiam

Przepraszam za tak długi czas oczekiwania...praca...

W załączeniu Uzasadnienie orzeczenia Sądu II instancji uchylającą klauzulę BTE i dlaczego zostaje w pełni uchylona.

Teraz staram się to wszystko połączyć w całość bo niestety w Sądzie I instancji przegrałem. (Nie tylko z uwagi na stan domniemania przerwania biegu przedawnienia przez bank poprzez postepowanie klauzulowe lecz również poprzez wydanie wyroku na rozprawie na której stawić się nie mogłem - nawet o niej zawiadomiony nie byłem co skutkowało iż nie mogłem zgłosić żadnych kontr zarzutów do pisma procesowego banku i ukazanych tam ich twierdzeń...)

Ponawiam prośbę czy ktoś może miał styczność z tego typu sprawą (postępowaniem) oraz ma inne orzeczenia na korzyść uznania BTE jako "tworu" nie konstytucyjnego i oddalenia wszelkich aspektów prawnych z nim związanych jako wadliwe prawnie i społecznie.

Pozdrawiam

Załączniki

PS. Ostatnia strona uzasadnienia do poprzedniego postu.

Załączniki

Uważam, że apelacja zostanie odrzucona, uzasadnienie postanowienia nic nie zmieni w tej sprawie.

Powrót