Przedawnienie / a zmiana kodeksu.

• Autor wątku Autor wątku s.wierzba@wp.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

s.wierzba@wp.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
Czyn popełniony w 30 września 2001 roku art.279&1 kradniesz z włamaniem w dniu 6 czerwca 2017 rok przedstawiony został ten zarzut. Sprawa przed sądem jest w toku. Moje pytanie brzmi : Czy przedawnienie jest dopiero po 25 latach 30.września 2026 roku? Bo wiem ze kodeks karny się wielokrotnie zmieniał i czy czasem mi się to przestępstwo nie przedawniło? Czy może powinno się przedawnić po 15 latach czyli 30. września 2016 roku , bo do tego czasu nie przedstawiony został mi ten zarzut ? Proszę jakiegoś mądrego o pomoc …?

musisz łopatologicznie przejrzeć przepisy w zakresie przedawnienia karalności, bo się w tym okresie wielokrotnie zmieniały
i kolejno sprawdzać przepisy przejściowe...
czyli
- wydruk wszystkich przepisów (od daty popełnienia czynu to jest 30 września 2001) i analiza przepisów przejściowych przy każdej nowelizacji.
.
.
znam przypadek, gdy wielokrotny recydywista mający kilka wyroków, przebywający w więzieniu wystąpił o WYROK ŁĄCZNY licząc na skrócenie kary i sąd po analizie przepisów wydłużył mu pobyt o .... dwa dni...
cała CELA/WIĘZIENIE pękało ze śmiechu...

Wiem właśnie ze kodeks wielokrotnie się zmieniał i myślałem ze może znajdę kogoś tu na forum kto jest biegły w takich sprawach przedawnień lub może studiuje albo zgłębiał podobny temat i mi doradzi.

Powrót