Przedawnienie art 157 par 2 kk

• Autor wątku Autor wątku sazan_2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sazan_2009

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam
Bardzo prosze o pomoc w sprawie, która mnie trapi.
Dnia 02.09.2012r wdałem się w szarpaninę i w związku z tym sprytnie odwrócono całą sytuację przeciwko mnie i tak oto dnia 18.10.2012r doręczono mi odpis aktu oskarżenia z powództwa cywilnego. Chciałem zapytać jak ma się do tego przepis mówiący "W przypadku przestępstw ściganych z oskarżenia prywatnego karalność ustaje z upływem roku od czasu, gdy pokrzywdzony dowiedział się o osobie sprawcy, jednak nie później niż z upływem 3 lat od popełnienia przestępstwa" dziś tj 29.01.2015 odrzucono moją apelacje w tej sprawie. Chciałbym wystąpić o kasację wyroku i zastanawiam się nad przedawnieniem, ale nie wiem od jakiego momentu owy rok się liczy.
Jeśli oskarżyciel w dniu 02.09.2012 znał moje dane to w dniu 02.09.2013r nastąpiło przedawnienie? Czy aby nastapiło przedawnienie w 12 miesięcznym okresie oskarżyciel musiałby koniecznie nie wytoczyć powództwa?
Prosze o pomoc

ten termin przedawni się po upływie 5 lat od dnia w którym wszczęto postępowanie czyli 18.10.2012r ? przedawnienie nastąpi w 2017r?
nie wiem czy dobrze to rozgryzłem ale do tego chyba zastosowanie ma "
W razie wszczęcia postępowania przeciwko osobie termin przedawnienia wydłuża się o 10 lat dla zbrodni i występków zagrożonych karą pozbawienia wolności przekraczającą 3 lata, albo o 5 lat w wypadku innych przestępstw. Tak wydłużony termin bywa czasem określany w doktrynie mianem przedawnienia wyrokowania."

Termin przedawnienia w opisanej sytuacji upływałby 2 września 2018 r., o godzinie, o której miało miejsce zdarzenie wskazane w zarzucie.

Jest to rok od daty czynu, który miał pokrzywdzony na wniesienie aktu oskarżenia, przedłużony o dodatkowe 5 lat jeśli akt oskarżenia w terminie rocznym został złożony.

dzięki za odpowiedź. Czyli jest jak podejrzewałem tak czy siak nic już nie da się zrobić. Najgorsze jest to, że staram się o opiekę nad osobą całkowicie ubezwłasnowolnioną a fakt że od teraz jestem karany z ar. 157 ust 2 zapewne zdyskwalifikuje moja kandydaturę.

Powrót