przedawnienie art.275 kk1 oraz 276

• Autor wątku Autor wątku adam1974m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam1974m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie,wszystkich użytkowników,chciałbym sie dowiedziec dokładnie,jak to jest z przedawnieniem. Jestem oskarzony z art.270 3kk,276kk,oraz 275 1kk sprawa jest z 1.03.2001.własnie odbyła sie pierwsza rozprawa po zmianie sedziego,mam możliwosc wniesiena o przedawnienie zarzutów ??

sprawdzałem.. wszystkie artykuły z których jestem oskarzony,sa zagrożone do 2 lat pozbawienia wolnosci,wiec teoretycznie powinny sie przedawnic po 5 latacz od przestępstwa.. jest na to jakis,że tak powiem jakis sadowy haczyk ? moge nie uwzglednic przedawnienia ?

A art. 102 kk przeczytałes?

tak,przeczytałem art 102,co to w praktyce oznacza ? że przedawnienie 5lat jest od zakonczenia postepowania dowodowego i postawienia aktu oskarzenia przez prokuratora i skierowania sprawy do sądu,czy wyroku skazującego ? przypominam ze sprawa sie toczy już w sądzie.

To znaczy, ze okres przedawnienia wydłuża sie o kolejne 5 lat, i w sumie wynosi 10.

10 lat od popełnienia przestepstwa ? a te dodatkowe 5 lat od kiedy biegnie ? od postawienia zarzutu ? od wpłyniecia do sądu aktu oskarzenia ? to mnie konkretnie interesuje,bo prokurator postawił mi zarzut jakies 5-6 lat po przestępstwie..

?? nie ma odpowiedzi

>10 lat od popełnienia przestepstwa ?

Tak.

Powrót