przedawnienie dlugi ktorego splacic nie mozna ...

• Autor wątku Autor wątku Oktawuan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Oktawuan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam pytanie ale zanim je zadam troche napisze o powstaniu dlugu ktorego pytanie dotyczy. Wiec tak: Jakis czas temu (kilka lat) zaciagnolem dlug w firmie ktora dobrze sie reklamuje w TV. niestety troche ponad 3 lata temu mialem bardzo powarzny wypadak i dlug zostal nie splacony. i tu nasuwa mi sie pytanie dotyczace przedawniania. slyszalem o tym ze takie dlugi przedawniaja sie po trzech latach i chcialbym sie upownic czy tak zeczywiscie jest?? i co musze zrobic zeby to przedawnienie nie zostalo przerwane ?

tak, przedawnienie o roszczenia okresowe oraz roszczenia związane z prowadzeniem działalności gospodarczej wynoszą 3 lata. Bieg przedawnienia przerywa się jeżeli: roszczenie by Pan uznał, wszczęta by była mediacja lub podjęta jakakolwiek czynność (przez Pana lub tę firmę) przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwzięta bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia. Otrzymał Pan np. jakieś pismo od sądu lub komornika?

Dziekuje za odpowiedz!
Pisma od komornika ani od sadu nie dostalem. jedyny kontakt to listy ponaglajace przesylane ponad rok temu od tamtej pory byl tylko telefon od nich i proba wystraszenia mnie sprawami sadowymi. rozumiem ze dlug nalezy oddawac aczkolwiek sytuacja w jakiej sie znalazlem raczej mi to uniemozliwia poniewaz moje zarobki ledwo starczaja na bierzace wydatki ale to juz zupelnie inna kwesta...

Powrót