Przedawnienie długów - pobyt za granicą

• Autor wątku Autor wątku KamilK777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KamilK777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam serdecznie,

jeżeli jestem z tym tematem w nieodpowiednim dziale, to proszę o przeniesienie.

Proszę o krótkie wyjasnienie jak wygląda przedawnienie długu w następującym przypadku:

- mam w Polsce długi (od około 3 lat), które zostały już sprzedane innym firmom (chwilówki, kredyty gotókowe, debet i karta kredytowa)
- w Polsce jestem wymeldowany, ale jakies listy przychodzą na stary polski adres zamieszkania - oczywiscie listy polecone nie są odbierane, poniważ już tam nie mieszkam, a normalna korespondencja jest w skrzynce pocztowej
-jedna chwilówka była w sądzie i powództwo zostało oddalone. O reszcie nic mi nie wiadomo, poniweż obecnie na mój adres zamieszkania za granicą nic nie dochodzi

I teraz moje pytanie - jak wygląda to w sprawie przedawnienia długu, ponieważ jeżeli jest to w moim przypadku możliwe, chciałbym to "uregulować".

Czytałem troszeczkę na ten temat, ale przyznam się szczerze, nie rozumiem zbytnio tego.

Z góry dziękuję za pomoc.

Wiadomo, ale nie mam takiej możliwosci teraz...

Chciałem tylko dowiedzieć się jak to z przedawnieniem wygląda, bo jeżeli jest taka możliwosć, to dlaczego nie skorzystać z tego...

Jak napiszesz od kogo przychodziły polecone i co było w środku, to dostaniesz właściwą odpowiedź w sprawie przedawnienia.

Co do poleconych to ciężko mi powiedzieć, bo ja jestem z PL wymeldowany i obecni lokatorzy tego nie odbierali.

Własnie dlatego nie wiem jak to ugryźć.

Ja Malinowski napisał:
Uregulować swoje zobowiązania możesz i powinieneś nawet jeśli są przedawnione.

Przestań mieszać ludziom na tym forum. Juz wcześniej była tu taka sama osoba jak ty , podobnie pisała i podobnie jak ty twierdziła że zajmuje się kupowaniem długów. Została zbanowana i był spokój, widać założyłeś kolejne konto żeby mieszać.

Kamil załóż sobie koto w e-sądzie i sprawdź tam czy nic nie wisi.Może dzięki temu coś więcej będzie wiadomo.

KamilK777 napisał:
bo jeżeli jest taka możliwosć, to dlaczego nie skorzystać z tego...
Oczywiście, z zarzutu przedawnienia korzysta się przed sądem. Jeśli więc dostaniesz pozew (najpewniej z nakazem zapłaty), to wtedy podniesiesz zarzut (przedawnienie zobowiązań pieniężnych w stosunku do przedsiębiorców, następuje po 3 latach).
karaczoch napisał:
Przestań mieszać ludziom na tym forum.
Co ja takiego złego napisałem?
karaczoch napisał:
Została zbanowana i był spokój
Za co mam zostać zbanowany? Jaki punkt regulaminu wg. Ciebie złamałem i czym Cię tak zirytowałem?
karaczoch napisał:
widać założyłeś kolejne konto żeby mieszać
Co pomieszałem? Jakie kolejne konto?
KamilK777 napisał:
ja nie kupuje długi - ja je mam, a dla mnie to jest różnica...
karczoch wyraźnie mnie opieprzył (nie Ciebie).

Karaczoch - czyli mam to tak rozumieć, że jeżeli w sądzie nic nie ma, to po 3 latach jak cos z sądu przyjdzie, to mogę "starać się" o przedawnienie?

Normalną korespondencję otrzymuje (obecni lokatorzy mi ją przesyłają) i wygląda to tak, że wszystkie długi sprzedane są do innych firm, a nawet już dwa albo trzy razy sprzedane dalej.

Źle zrozumiałem Karaczoch - przepraszam

A tak ogólnie to jak mam zarejestrować się w e-sadzie jeżeli nie mam meldunku w Polsce?

Nie pisz posta pod postem , użyj funkcji EDYTUJ

Będę widział na przyszłosć - dzięki. Jestem nowy na forum, to dlatego

KamilK777 napisał:
to po 3 latach jak cos z sądu przyjdzie, to mogę "starać się" o przedawnienie?
Tak. I nie "starać", tylko po prostu podnieść przed sądem zarzut przedawnienia (możesz to zrobić w sprzeciwie, lub później, aż do zakończenia postępowania sądowego - zarówno w I, jak i II instancji). Sąd nie będzie miał żadnego wyboru, oddali pozew wierzyciela. Warunek, pozew wniesiony po upływie 3 lat od dnia wymagalności roszczenia (i nie było w tym 3 letnim okresie uznania długu, czyli np. ugody dłużnika z wierzycielem - u Ciebie zapewne nie było).

Ostatnia edycja:
Ja Malinowski napisał:
Tak. I nie "starać", tylko po prostu podnieść przed sądem zarzut przedawnienia (możesz to zrobić w sprzeciwie, lub później, aż do zakończenia postępowania sądowego - zarówno w I, jak i II instancji). Sąd nie będzie miał żadnego wyboru, oddali pozew wierzyciela. Warunek, pozew wniesiony po upływie 3 lat od dnia wymagalności roszczenia (i nie było w tym 3 letnim okresie uznania długu, czyli np. ugody dłużnika z wierzycielem - u Ciebie zapewne nie było).

Nie było ugody.
Jedynie co, to poinformowałem mailowo wszystkie instytucje gdzie jest dług, o moim aktualnym miejscu zamieszkania. Częsć instytucji odpowiedziała, że nie może zmienić na adres zagraniczny, częsć w ogóle nie odpowiedziała, tylko jedna adres zmieniała ta firma złożyła pozew w sądzie, ale sąd go oddalił.

To teraz muszę jeszcze jakos dowiedzieć się, co tam w sądzie jest, aczkolwiek nie wiem jak to teraz zrobic mam (nie mam poslkiego meldunku)

KamilK777 napisał:
jakos dowiedzieć się, co tam w sądzie jest
To będzie trudne, bo w grę wchodzi nie tylko e-sąd, ale również wszystkie pozostałe sądy w Polsce. W samym e-sądzie, bez problemu dowiesz się czy jest lub było postępowanie. Telefonicznie. Pani sprawdzi Cię po peselu, który jej podasz.

Ja Malinowski napisał:
To będzie trudne, bo w grę wchodzi nie tylko e-sąd, ale również wszystkie pozostałe sądy w Polsce. W samym e-sądzie, bez problemu dowiesz się czy jest lub było postępowanie. Telefonicznie. Pani sprawdzi Cię po peselu, który jej podasz.

Telefonicznie to sprawdzi czy ogólnie w Polsce w sądach cos jest, czy tylko jak zadzwonię do Wrocławia to we Wrocławiu?

Dziękuję wszystkim za pomoc. Już troszeczkę jasniejsza jest dla mnie ta sprawa.

Jeżeli ktos miałby jeszcze jakies informacje, bardzo proszę aby tutaj napisał, bo na pewno pomoże mi to...

KamilK777 napisał:
czy tylko jak zadzwonię do Wrocławia to we Wrocławiu?
E-sąd jest w Lublinie. Tam zadzwoń (duża szansa, że Twoje sprawy zostały skierowane właśnie do e-sądu). O sprawach w innych sądach tam się nie dowiesz.

Powrót