O
owl-16
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam. Wiele jest odpowiedzi na podobne pytania, ale zadna sytuacja nie jest podobna do mojej. Opuscilam Polske w 2007 roku. Adresu zameldowania nie mam od 2009 roku. Po kilku latach od wyjazdu sprzedalam mieszkanie, ktore mialam, splacilam kredyt hipoteczny, karte kredytowa, jeszcze czesc jakiegos dlugu. Niestety nie wystarczylo na wszystko. Mialam nadzieje znalezc dobra prace i szybko wszystko posplacac, dlatego zostawilam adres mojej przyjaciolki do kontaktu dla banku. Niestety nie ulozylo sie tak jak sobie tego zyczylam. Nie mialam pracy dosc dlugo, jak juz ja dostalam nie bylo wystarczajaco zeby splacac, malo tego, cos sie stalo z internetowym logowaniem i nie moglam sie dostac do swojego konta. Suma sumarum, mam niesplacone dlugi, ktore zostaly zaciagniete nie pamietam dokladnie kiedy, ale ostatni chyba 2006 na 4-5 lat. Nie pamietam juz gdzie i ile pozyczylam i nie splacilam. Niedawno dostalam wiadomosc od mojej przyjaciolki, ze byl u niej komornik sadowy i mnie szukal. Tak naprawde to ona nie wie gdzie ja jestem - dlugo nie mialysmy kontaktu, a teraz posluzyla sie moim starym adresem email - nawet jej nie odpisalam, bo nie chce zeby miala przeze mnie klopoty. Powiedziala, ze spisano wyjasnienia jakich udzielila na moj temat i to wszystko. Ja natomiast mam pytania. Jak mogl przyjsc komornik sadowy jesli bez stalego zameldowania w Polsce nie moglam zostac skutecznie wezwana do sadu? Pytanie kolejne, jak moge wiedziec ze przedawnil sie debet w rachunku, jak nie pamietam czy wogole byl jakikolwiek zapis w umowie kiedy musze to splacic? Kolejne pytanie, jak wiedziec czy przedawnila sie naleznosc z tytuly karty kredytowej, (chyba ja splacilam w calosci, ale nie jestem 100% pewna) jesli tez nie pamietam czy byla okreslona data calkowitej splaty, a splacanie comiesieczne nie gwarantuje splaty zadluzenia, to pokrywa tylko odsetki. I ostatnie pytanie, ten kredyt na ktory juz mi zabraklo pieniedzy, okres przedawnienia liczy sie od terminu splaty ostatniej raty? Bo nawet jak bank wypowiedzial mi umowe, to nie mam pojecia kiedy - nie mialam juz wtedy adresu w Polsce - w czasie gdy jeszcze mialam, nic nie przyszlo. Dziekuje z gory za kazda odpowiedz.