D
dora13
Witam. Od 3 lat nie mieszkam w Polsce, zanim wyjechałam z kraju niestety nazbierało mi się kilka długów. Między innymi za cyfrowy polsat, orange, vivus, debet na koncie w banku oraz dług za czynsz w spółdzielni mieszkaniowej. Mam zamiar kiedyś wrócić do Polski lecz zanim wrócę chcę mieć czystą kartę, chcę pospłacać wszystkie długi żeby wracając do Polski nie narobić sobie nowych kłopotów. Moje pytanie dotyczy przede wszystkim po jakim czasie przedawniają się te długi które wymieniłam. Chcę mieć czystą kartę i pospłacać co się da jednak jeśli jakiś dług byłby już przedawniony byłabym przeszczęśliwa. Może popełniłam błąd ale zaczęłam wysyłać e-maile do miejsc, w których przypuszczam, że jestem zadłużona. Dotychczas uzyskałam odpowiedź o kwocie na jaką jestem zadłużona od Cyfrowego Polsatu, wiem także na jaką kwotę jestem zadłużona w Vivus. Napisałam e-maila do Vivusa, dostałam odpowiedź, że sprawa została przekazana do kancelarii prawnej. Wiedziałam o tym bo dostawałam e-maile od kancelarii prawnej, która poinformowała mnie, że sprawa została przekazana do komornika. Napisałam do nich e-maila z pytaniem u jakiego komornika jest moja sprawa, ale nie odpowiedzieli mi. Czy to, że napisałam e-maile ma jakiś wpływ na przedawnienie? Z góry dziękuje za konkretne odpowiedzi.
Pozdrawiam
Pozdrawiam