Przedawnienie długów

• Autor wątku Autor wątku dora13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dora13

Witam. Od 3 lat nie mieszkam w Polsce, zanim wyjechałam z kraju niestety nazbierało mi się kilka długów. Między innymi za cyfrowy polsat, orange, vivus, debet na koncie w banku oraz dług za czynsz w spółdzielni mieszkaniowej. Mam zamiar kiedyś wrócić do Polski lecz zanim wrócę chcę mieć czystą kartę, chcę pospłacać wszystkie długi żeby wracając do Polski nie narobić sobie nowych kłopotów. Moje pytanie dotyczy przede wszystkim po jakim czasie przedawniają się te długi które wymieniłam. Chcę mieć czystą kartę i pospłacać co się da jednak jeśli jakiś dług byłby już przedawniony byłabym przeszczęśliwa. Może popełniłam błąd ale zaczęłam wysyłać e-maile do miejsc, w których przypuszczam, że jestem zadłużona. Dotychczas uzyskałam odpowiedź o kwocie na jaką jestem zadłużona od Cyfrowego Polsatu, wiem także na jaką kwotę jestem zadłużona w Vivus. Napisałam e-maila do Vivusa, dostałam odpowiedź, że sprawa została przekazana do kancelarii prawnej. Wiedziałam o tym bo dostawałam e-maile od kancelarii prawnej, która poinformowała mnie, że sprawa została przekazana do komornika. Napisałam do nich e-maila z pytaniem u jakiego komornika jest moja sprawa, ale nie odpowiedzieli mi. Czy to, że napisałam e-maile ma jakiś wpływ na przedawnienie? Z góry dziękuje za konkretne odpowiedzi.
Pozdrawiam

Czyli nie ma jakichś ustalonych terminów, po jakich powyższe długi się przedawniają?

Np.termin spłaty pożyczki Vivus upłynął 24.12.2013 czy w tym przypadku dług może być przedawniony?

Termin przedawnienia roszczeń wymienionych wyżej - 3 lata od daty wymagalności.
Ale trzeba wiedzieć, że nie dotyczy to roszczeń stwierdzonych przwomocnym wyrokiem sądu lub egzekwowanych przez komornika. Termin przedawnienia dla takich roszczeń - 10 lat (w praktyce może być bez terminu przedawnienia).

Rws, popełniles mały błąd logiczny. :) Istnieją zobowiązania egzekwowane przez komornika których okres prxedawnienia po umorzeniu wynosi lat trzy. W niektórych przypadkach zaś bieg przedawnienia nie biegnie na nowo.

Ostatnia edycja:
rws-92 napisał:
Termin przedawnienia roszczeń wymienionych wyżej - 3 lata od daty wymagalności.
Ale trzeba wiedzieć, że nie dotyczy to roszczeń stwierdzonych przwomocnym wyrokiem sądu lub egzekwowanych przez komornika. Termin przedawnienia dla takich roszczeń - 10 lat (w praktyce może być bez terminu przedawnienia).

Czyli jeśli dług trafił do komornika, przedawnia się po 10 latach?

Dziękuje bardzo za odpowiedzi. A jeśli np.tego Vivusa spłaciłabym w całości na konto, które podał mi Vivus to czy w tym wypadku będę winna coś komornikowi, który rzekomo przejął sprawę?

A proszę mi podpowiedzieć.. Jak mogę sprawdzić czy te moje zadłużenia trafiły do komornika(ów) i jakich, ponieważ nie otrzymywałam korespondencji w tych sprawach. I nie mam pojęcia co zrobić w tym przypadku, a nie chcę mojego powrotu do Polski rozpocząć od zajęcia konta przez komorników. Tak jak pisałam wcześniej chcę być wolna od długów.

@digiton
Nie zauważył Pan, że pisałem o zasadach ogólnych. By pisać o konkretach, trzeba znać szczegóły każdej sprawy dot. długu.

@dora13
Na Forum tyle razy pisano nt. przedawnienia i nie przedawnienia długów (mimo pozorów), że jeżeli naprawdę zależy Pani na tym, by pozbawić się "ogonów", mogłaby poczytać istniejące wątki - lub podać szczegóły spraw.
Co do zasady, by zarzut przedawnienia został podniesiony skutecznie, należy to zrobić przed sądem. I jeszcze jedno: trzeba, by wierzyciel złożył pozew po upływie terminu przedawnienia.

Tak zależy mi na tym aby pozbyć się ogonów. Dziękuję bardzo, przeszukam istniejące wątki. Jakie musiałabym podać szczegóły spraw?

Proponuje zarejestrować się w EPU i tam sprawdzić swoje sprawy (ewentualne nakazy zapłaty) większość firm typu (parabanki) tam wnoszą pozwy.

damian xxx napisał:
Proponuje zarejestrować się w EPU i tam sprawdzić swoje sprawy (ewentualne nakazy zapłaty) większość firm typu (parabanki) tam wnoszą pozwy.

Super dziękuje za podpowiedź.

dora13 napisał:
Czyli jeśli dług trafił do komornika, przedawnia się po 10 latach?
Nie zawsze, wszystko zależy jaka jest podstawa egzekucji. Jeśli był to BTE, to po umorzeniu i cesji roszczenie może być nawet i "automatycznie" przedawnione
digiton napisał:
Rws, popełniles mały błąd logiczny. :) Istnieją zobowiązania egzekwowane przez komornika których okres prxedawnienia po umorzeniu wynosi lat trzy. W niektórych przypadkach zaś bieg przedawnienia nie biegnie na nowo.
W niektórych przypadkach egzekucja komornicza nie ma żadnego wpływu na przedawnienie

marian.pazdzioch napisał:
Nie zawsze, wszystko zależy jaka jest podstawa egzekucji. Jeśli był to BTE, to po umorzeniu i cesji roszczenie może być nawet i "automatycznie" przedawnione

Co oznacza skrót BTE? :) Jeśli mogę poprosić o rozwinięcie go?

Powrót