Przedawnienie długu - czesne za prywatne studia.

• Autor wątku Autor wątku maly900
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maly900

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Chciałbym się dowiedzieć czy dług za czesne za prywatne studia również podlega przedawnieniu po 2 latach od ostatniej wpłaty?

Dostałem nakaz zapłaty od szkoły, chociaż już tam nie uczęszczam ponad 3 lata.
Czy w takiej sytuacji mogę wysłać im sprzeciw na podstawie art. 751 pkt 2 kodeksu cywilnego?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Mam taki sam problem.. Zapisałam się do szkoły w 2007 roku.. Nie zapłaciłam ani jednej raty, nie przyszłam na żadne zajęcia, żadnego egzaminu nie zdałam.. A oni teraz wysłali mi pismo z wezwaniem do zapłaty.. nie wiem co im napisać w ogóle .. nie napisałam podania o skreślenie z listy studentów ale w regulaminie było napisane że skreślają w przypadku braku wpłaty w ciągu 30 dni.. było to tak dawno że nie pamiętam czy dostałam takie pismo czy nie .. ale myślę że powinni się troche wcześniej odezwać a nie po 6 latach ..

Witam, ja również pozostaje krewny szkole (zaocznej) jakieś 500zł , nie płace narazie bo nie mam z czego, czy to sie przedawni ?

witam ja tez sie ostatnio zdziwiłem bo dostałem pismo z kancelari prawnej ze mam dług wobec szkoły tylko 160zł ale to jest sprzed 7-8 lat wtedy chodziłem ale zrezygnowałem żadnych zaległości nie miałem własnie ze szkołą wniosek o rezygnację napisałem zdałem legitymację nikt problemów z dokumentami nie robił oddano mi je kiedyś to było wshe a teraz akademia czy to jest przedawnione i dlaczego po tylu latach mi to dopiero przysłali szukają jeleni czy co,czy żeby szkołe mieć z czego utrzymać

Ludzie i ludziska Nawet jak przedawniony dług, to zarzut podnosimy w sądzie. Roszczenie istnieje i FW, jeżeli kupiła wierzytelność, dokonano cesji, może dochodzić zapłaty. Wiec czekać na pozew i wtedy podnieść zarzut przedawnienia. I nim coś się napisze. Warto przeczytać nasze forum. Temat maglowany, omawiany setki razy.

Niesioł napisał:
Miałem sprawę z KGPN i sąd uznał 2 letnie przedawnienie. Trzeba tylko pamiętać o terminie 7 dni na odwołanie od decyzji sądu.
Znowu on... Ja już się boję otworzyć lodówkę...

Powrót