przedawnienie długu - internet i telewizja

• Autor wątku Autor wątku eukroyal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
eukroyal

eukroyal

Użytkownik
Odpowiedzi
59
otrzymałam wezwanie do zapłaty za maj 2009 rok od firmy windykacyjnej. Czy taki "dług" jest przedawniony ? Dodam, że nie miałam pojęcia o żadnych długach gdyż nigdy nie przyszły jakieś rachunki czy pisma. Ponadto moje nazwisko jest pomylone i źle napisane przez nich.

Masz TV i internet? Wyjaśnij z operatorem i z windykacją. Może to nie Twój dług?
Zobowiązanie nie jest przedawnione...( po 3latach)

1. z jakiej daty są to roszczenia - termin zapłaty;
2. czy wszystko się zgadza, czy nie naliczyli błędnie kar umownych itp;
3. jeśli mimo to wszystko się zgadza, wówczas albo spłać w całości albo czekaj - nigdy NIE podpisuj ŻADNYCH ugód!!!!

papier jest na pewno do mnie, bo miałam tam kiedyś internet (rozwiązałam umowę 2 lata temu) ale wydaje mi się, że wszystko jest zapłacone. Oni mają wpisane złe nazwisko. Nie wiem czemu. Być może w ogóle umowa na internet była ze złym nazwiskiem.

Pismo dostałam dziś od razu od Intrum Justina, data nadania 10.08 2011
Nie jest to list polecony tylko zwykły.

Termin zapłaty według nich to 12.08.2011

Ostatnia edycja:
Umowy powinnaś przechowywać. Teraz jak znalazł..
Ustaliłbym to co sugerował Rafał 26 ale u żródła, czyli u operatora. Może to kara za zerwanie przed terminem Umowy, może nie rozliczyłaś jakiegoś miesiąca. Dywaguje. Należy sprawdzić. Osobiście optuję jeżeli zobowiązanie ma pokrycie w dokumentach to zapłacić Nie podałaś wielkości długu. Domyślam się, że nie jest duży...

Sprawdziłam. Rachunki przychodziły na to pomylone nazwisko.
To jest według nich nie zapłacony rachunek za maj 2009 i należność to prawie 600zł. Normalnie opłata była coś ponad 100zł.

Przeczytaj zawieszoną na Forum instrukcję "Windykacja - Instrukcja postępowania z firmami windykacyjnymi" (funkcja "szukaj").

Jeśli nazwisko jest pomylone, można liczyć na wydrę - nie odbierać korespondencji i podawać, że taka tu nie mieszka...

Powrót