Przedawnienie długu na karcie kredytowej

• Autor wątku Autor wątku jar4ko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jar4ko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.Mam pytanie czy mój dług uległ przedawnieniu.Dostałem dzisiaj pismo od KRUKA o to bym spłacił 11 000 tys zł do 2.07.2015(jest to nie realne) w przeciwnym razie sprawa zostanie przekazana do kancelarii prawnej RAVEN Krupa & Stańko Sp.k w celu skierowania jej na drogę postępowania sądowego.Karta została wydana mi w Listopadzie 2006 roku przez AIG Bank Polska.Słyszałem że na przedawnienie takich kart jest 3 lata,jednak nie wiem od kiedy to liczyć.Czy od daty zaprzestania spłacania karty?Nie mam już chyba żadnych papierów dotyczących tej umowy.Ale myślę że upłynęły już 3 lata od czasu kiedy przestałem płacić za kartę.Jakie mam kroki podjąć?Czy napisać bezpośrednio do KRUKA że uważam iż dług jest przedawniony czy wystąpić od razu do sądu z tym wszystkim ,czy poczekać aż kancelaria prawna wystąpi i po prostu iść na sprawę i powiedzieć o co chodzi?Może ktoś mi pomradzić jakie kroki mam podjąć.

Termin przedawnienia to 2 lata od dnia, kiedy miałeś zapłacić pierwszy wyciąg z tych wszystkich kolejnych niezapłaconych. Jakie kroki? Zarzut przedawnienia jeśli Kruk wniesie pozew

Powrót