Przedawnienie długu,nakaz zapłaty z powod nieodebrania przesyłki.Proszę o pomoc,pilne

• Autor wątku Autor wątku psxbar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

psxbar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
w czerwcu br otrzymałem z sądu w Warszawie nakaz zapłaty za usługi telekomunikacyjne z powództwa Prokura Niesttandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny wraz z pouczeniem o sprzeciwie. W terminie 2 tygodni odwołałem się czyli wniosłem sprzeciw od nakazu (na druku sądu) oddalając powództwo z powodu przedawnienia roszczenia (dług był z 2010 r)wczoraj odebrałem pismo z Sądu z postanowieniem ze odrzucają mój sprzeciw. w uzasadnieniu podano że "zarządzeniem z 18 lipca 2014 pozwany wezwany został do uzupełnienia braków formalnych sprzeciwu poprzez złożenie sprzeciwu w 2 egzemplarzach na urzędowo obowiązującym formularzu prawidłowo wypełnionym zgonie z pouczeniem zawartym w treści tego formularza w terminie tygodniowym od dnia doręczenia zarządzenia pod rygorem odrzucenia sprzeciwu od nakazu zapłaty. zarządzenie zostało wysłane na adres który został wskazany przez skarżącego w sprzeciwie. Przesyłka wróciła do nadawcy z adnotacja poczty - "adresat nie odebrał przesyłki w terminie.Sąd w oparciu o treść art. 139 par. 1 k.p.c pozostawił powyższe pismo w aktach sprawy ze skutkiem doręczenia. zarządzenie do dnia dzisiejszego nie zostało wykonane, dlatego też należało orzec jak w sentencji, w oparciu o brzmienie art.504 par. 1 k.p.c" Zacytowałem z całości, dodatkowo otrzymałem pismo z doręczenie z pouczeniem że od doręczonego postanowienia przysługuje możliwość wniesienia zażalenia bezpośrednio do SR dla m.st.Warszawy w terminie tygodniowym.Bardzo proszę o pomoc, chce wnieść to zażalenie bo żadnego pisma z sądu w lipcu nie otrzymałem (pisma takie odbierane są w kiosku ruchu, obsługuje przesyłki PGP Nie było też awiza. Problem polega na tym, że nie mieszkam pod tym adresem który podałem w sprzeciwie, ale mama jest w 100% pewna,że się ze nie było awiza ani żadnej przesyłki, tym bardziej, ze wszystkie przesyłki z Sądu zawsze odbieram. Co powinienem napisać w takim zażaleniu, czy jest w ogóle jakaś szansa ze sąd odstąpi od nakazu zapłaty?Suma jak dla mnie zawrotna bo 2 500 zł. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję

To, że nie mieszkasz, to nie ma żadnego znaczenia.

Ważne jest to, czy mama tam jest "cały czas" i czy w dacie próby doręczenia była w domu (na przykład nie pracuje), czy był tam inny domownik?

Ogólnie wczoraj na forum omawialiśmy podobny temat z brakiem doręczenia awizo.

Dziękuję za odpowiedz. Mama mieszka tam cały czas, o wszystkich przesyłkach mnie informuje. Wszystkie awiza do tej pory odbierała, a a ja odbierałem przesyłki. Nie znam dokładnej daty dostarczenia awiza, ale podejrzewam ze było to w lipcu. akurat tego awiza po prostu nie było. Mamy nie było tydzień w lipcu ale przeciez awizo byłoby w skrzynce. Moze problem tkwi w tej firmie INPOST?
Czy moge w zażaleniu napisac ze nie dostałem awiza?Zaraz poszukam na forum wątek o którym piszesz. Pozdrawiam. Bartek

psxbar napisał:
Moze problem tkwi w tej firmie INPOST?
Nie może, a na pewno. Nie wiem czy to jest reguła, ale mam czarno na białym u paru znajomych, że zostawiają tylko jedno awizo - co jest niezgodne z art. 139 §1 kpc

Mam tydzień na wniesienie zażalenia do sądu. Mam pytanie czy mogę to zażalenie napisać ręcznie ze i napisać w nim ze po prostu nie otrzymałem przesyłki ani awiza i prosic o ponowne pismo celem uzupełnienia braków?
Zresztą dziwi mnie ze nakazali mi uzupełnic braki formalne poprzez złozenie sprzeciwu w 2 egz, skoro złozyłem w 2 i mam potwierdzenie z Sądu.
Prosze o odpowiedz.

Jeśli masz potwierdzenie, że złożyłeś na formularzu w dwóch, to jest to argmnet, pisanie samo w sobie, że się nie dostało awizo może być mało przekonujące.

Mam kopie sprzeciwu wraz z pieczątką sądu ze wniosłem sprzeciw wraz z załącznikiem czyli odpisem sprzeciwu dla powoda - Prokury

Z Twojego postu wnioskuję, że sprzeciw nie był prawidłowo wypełniony (czy sąd wskazał te braki?). Tak, jak napisałem jest to jakiś argument.

Sąd wskazał tylko braki formalne, nie wskazał jakie. Miałem druk sprzeciwu z sądu, wpisałem sygnaturę akt, wpisałem powoda i pozwanego czyli mnie. Napisałem ze wnoszę sprzeciw od nakazu, itd, a w uzasadnieniu jedno zdanie ze sie nie zgadzam z nakazem zapłaty i wnoszę o uchylenie pozwu z uwagi na upływ terminu przedawnienia. Załącznikiem był wspomniany odpis dla powoda. Dzisiaj muszę napisać i wysłać to zażalenie bo mija termin 7 dni. Napiszę więc ręcznie, (chyba mogę?) wspomnę o awizo oraz załączę kserokopie sprzeciwu z potwierdzeniem z sądu. Nie wiem czy to coś da, ale coś zrobić muszę, pozostanie mi czekać na decyzję sądu i być może zapłacić prokurze ten dług, choć bardzo bym nie chciał:(
Dziękuję za odzew.

Dodaj również to, co piszesz, czyli że sąd Cię wezwał do braków bez wskazania, co źle wypełniłeś.

Zatem gdzie tę sprawę można poruszyć, wnieść skargę itp?

Do operatora pocztowego, który takie skargi ma w wielkim poważaniu.
Do dyrektora SA w Krakowie, który prześle to do operatora, a który to operator...to już wyjaśniłem w pierwszym zdaniu.

Powrót