Przedawnienie długu - od kiedy liczyć?

• Autor wątku Autor wątku szpilu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szpilu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć,
Na wstępie proszę o nieocenianie mnie, a jedynie pomoc w rozwiązaniu dylematu.
Sytuacja wygląda następująco:
Dnia 16/11/2017 zawarłem umowę pożyczki-chwilówki, której niestety nie dałem rady spłacić. Data wymagalności 15/11/2017. Kancelaria prawna wniosła do e-sądu pozew w dniu 16/11/2020. Postanowieniem z dnia 30/11/2020 sąd umorzył postępowanie na podstawie art. 505 [33] kpc. Nie przeniósł więc sprawy do sądu właściwego.
Kancelaria złożyła pozew do właściwego już sądu rejonowego w dniu (?, uwaga):
- 04/03/2021 pieczątka z datą wpływy do sądu
- pismo datowane na dzień 01/03/2021
- sąd w nakazie zapłaty w postępowaniu upominawczym, że wydał na podstawie pozwu, który został wniesiony...01/03/2021 (domyślam się, że to może być zwykły ludzki błąd, bo powinno raczej być 04/03/2021)
I teraz pytanie główne - kiedy dług uległ przedawnieniu?
1) Czy w dniu 15/11/2020 r. ? A tym samym pozew złożony do e-sądu w dniu 16/11/2020 już był spóźniony?
2) Jeśli zdążyli z pozwem to rozumiem, że bieg czasu przedawnienia został wstrzymany, tak? I jeśli tak, to czy został on wstrzymany już na stałe czy tylko do dnia 30/11/2020 kiedy sąd umorzył postępowanie? I następnie liczony od dnia 01/12/2020 do 04/03/2021? Tak to to się liczy?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc

ja bym oponował, że wierzytelność uległa przedawnieniu.

Jak data wymagalności może przypadać przed dniem zawarcia umowy?
Dnia 16/11/2017 zawarłem umowę pożyczki... Data wymagalności 15/11/2017

Mój błąd, umowa była z 16/10/2017

I tak, mam zamiar wnosić m.in. o przedawnienie, ale stąd właśnie pytanie - od którego momentu je wyliczać?

Ostatnia edycja:
505 [37] § 2. kc
Jeżeli w terminie trzech miesięcy od dnia wydania postanowienia o umorzeniu elektronicznego postępowania upominawczego powód wniesie pozew przeciwko pozwanemu o to samo roszczenie w postępowaniu innym niż elektroniczne postępowanie upominawcze, skutki prawne, które ustawa wiąże z wytoczeniem powództwa, następują z dniem wniesienia pozwu w elektronicznym postępowaniu upominawczym.

termin 3 miesięcy kończył się 28.02.2021 r., ale ze względu że była to niedziela, to termin upływał z końcem następnego dnia czyli 01.03.2021 r. Oddanie pisma procesowego w polskiej placówce pocztowej operatora publicznego jest równoznaczne z wniesieniem go do sądu.

Wszystko więc zależy czy w dniu 16.11.2020 r. pozew był spóźniony czy nie.
Jeżeli roszczenie było wymagalne 15.11.2017 r. albo wcześniej, to co do zasady (patrz wisienkę na torcie) uległo przedawnieniu .

Ustalenie dnia wymagalności jest dyskusyjne:
1. koncepcja - dzień wymagalności to dzień zapłaty.
2. koncepcja (dominująca) - dzień wymagalności to dzień następujący po dniu zapłaty.

No i wisienka na torcie:
Ze względu na to, że 15.11.2020 r. to była niedziela, to dominuje pogląd, że roszczenie przedawnia się dopiero z końcem następnego dnia czyli 16.11.2020 r.

Ostatnia edycja:
Dzięki bardzo za ten art. 505 [37] § 2. kc. Właśnie o takie coś mi chodziło jak to traktować.
Odnośnie tej niedzieli, to czytałem również różne wykładnie i będę się raczej upierał (chociaż wiem, że to nie moje zdanie jest ostateczne), że 3 lata to jednak 3 lata, a nie 3 lata i jeden dzień ;) Zobaczymy...
Jeszcze raz dziękuję Wam za odpowiedzi, pozdrawiam

Mam pytanie mam dług z 2014roku na kwotę 4400zł,zadnych dokumentów a komornik zajęła mi konto. Czy jest przedawnienie. Może być to pożyczka której nie spłaciłam.

czy komornik przysłał jakieś dokumenty informujące o wszczęciu egzekucji komorniczej?
po drugie - założyć sobie konto na e-sądzie, jak będzie dostęp do konta to zobaczyć czy były jakieś sprawy z twoim udziałem,
po trzecie - założyć konto na portalu informacyjnym sądu swojej apelacji, przyda się,
po czwarte - czy w ostatnim czasie zmieniano adres zamieszkania,

Powrót