Przedawnienie długu - windykacja proszę o pomoc!!

• Autor wątku Autor wątku rodeoeo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rodeoeo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
witam, moja mama zawarła umowę z firmą welmax - zakupując wełnianą kołdrę w lutym 2009 roku, umowa opiewała kwotę 2200 złotych. w między czasie moja mama zachorowała na schizofrenię paranoidalną, w tym momencie jest ubezwłasnowolniona, a ja jestem jej kuratorem. otrzymałam list od firmy ktora zada ponad 11 tysięcy złotych w ramach naleznosci głównej i dodatkowych odsetek. niestety nie mam umowy ani dowodów wpłaty, jestem jednak pewna ze mama pokryla koszty zakupu tj. 2200 złotych.

czy mozliwe jest, by mimo niejasnej i mocno zawyzonej kwoty zignorowac to wezwanie na podstawie prawa do przedawnienia się długu? czy czas przedawnienia liczy się od momentu zawarcia umowy, czy sugerowanego czasu spłaty rat? ( moja mama miala ratalny system spłat zakupionej kołdry )

czy fakt iz mojaj mama w tym momencie jest chora, ubezwłasnowolniona oraz nie posiada wystarczajacych srodkow do zycia ( ma rente pomniejszoną przez komornika, wynosi ona 930zł), moze jakos pomoc w tej sytuacji.

proszę o pomoc.

Czy odbyła się już sprawa w sądzie , czy to tylko takie straszenie FW.
dziwne kwoty długu, odsetki maksymalne czyli czterokrotna wartość stopy kredytu lombardowego NBP wynoszą na dzień dzisiejszy ok 25% w stosunku rocznym.

1. odsetki wynoszą 23% (od wczoraj);
2. trzeba dowiedzieć się z dokumentów, czy spłaciła, ile spłaciła i jakie były terminy płatności tych rat; dodatkowo skąd wzięła się kwota 11 tysięcy (5 razy należność główna);
3. sytuacja finansowa mamy nie ma jakiegokolwiek znaczenia w kwestii konieczności spłaty należności, może mieć znaczenie przy ew. rozłożeniu długu na raty;

raty skonczyly się prawdopodobnie w grudniu 2011 badz styczniu 2012 roku. nie bylo zadnej sprawy w sadzie, poki co otrzymałysmy tylko list polecony o treści nakazującej całkowitej spłaty należności ( 11 tysięcy złotych ) w ciagu 7 dni. nie wiem jak mam postępować. czy DLUG TEN MOGŁ SIE PRZEDAWNIC?

proszę o pomoc. obawiam się ze nie znadje dowodów wpłaty, moja mama jest chora. dokumenty pali, wyrzuca, drze badz pozbywa się ich w inny sposob. nie jestem w stanie znalezc ich w tym momencie. ale jestem pewna, ze zapłaciła.

Niestety pewność, że zapłaciła ma nikłe znaczenie.
Przedawnienie w takiej sytuacji należy liczyć, podobnie jak przy kredytach bankowych, czyli od dnia kiedy wypowiedzieli umowę lub ją powinni wypowiedzieć.

Przed sądem można się bronić w oparciu o opinię biegłego, który w oparciu o rachunek bankowy wierzyciela sprawdzi, czy były tam wpłaty mamy i w jakiej wysokości.

Innej drogi nie ma.

czy możesz uściślic WYPOWIEDZENIE UMOWY? nie wiem jak to rozumiec. oczywiscie, dziękuję bardzo za dotychczasowe opinie

ale w umowie zakupu - srzedazy mozna WYPOWIADAC umowę? rozumiem ze jest to sprawa indywidualna dla kazdej umowy? w korespondencji firma, nie zamiescila zadnej informacji o wypowiedzeniu umowy, kiedy więc POWINNA to zrobic? po spłacie rat? czy moze po teoretycznym terminie spłacenia rat?

A tego zakupu na raty udzielał jakiś bank?

Po 1 należałoby się udać do banku który udzielił kredytu i tam zasięgnąć informacji na temat kredytu i jego stanu prawnego.
Jeśli mama spłacała choćby połowę rat to kwota odsetek jest nieprawidłowa. Ewentualnie można zakwestionować wysokość odsetek jako niezgodne z zasadami współżycia społecznego (lichwa)

nie, zaden bank. to firma produkujące te badziewne koldry udzielila kredytu. to jedna z tych firm realizująca wsaniale pokazy dla emerytow, rencistów, bądz znudzonych snobów, wciskająca jakies ultramagiczne przedmioty wyposazone w niesamowity luskus. oczywiscie, jakos ich jest mierna i umowy z nimi rowniez. PROSZĘ O POMOC, NAPRAWDE NIE WIEM CZY MOGE SIE OPIERAC NA PRZEDAWNIENIU?

Na przedawnieniu raczej nie. Spróbuj znaleźć dokumenty które podpisała Mama lub w imieniu mamy (jesteś jej Kuratorem) zwróć się o wydanie kopii tych dokumentów które podpisała mama. Jeśli tego nie zrobią trzeba czekać na nakaz zapłaty z Sądu - jeśli będzie to z ESądu to wnieść sprzeciw że nie zgadzacie się z kwotą wtedy sprawa zostanie przekazana do sądu w Waszym miejscu zamieszkania i Sąd wezwie wierzyciela do uzupełnienia dokumentów i tam będzie musiał dołączyć kopię tej umowy z którą będzie można się zapoznać.

Powrót