Przedawnienie długu, windykacja

• Autor wątku Autor wątku warszawianka2010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

warszawianka2010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dzień dobry,

w zeszłym tygodniu otrzymałam informację, że komornik przyblokował moje konta, szczegółów miałam dowiedzieć sie w firmie windykacyjnej. Zadzwoniłam, Pan powiedział, że dług jest już spłacony i wszystko uregulowane, niechętnie i bardzo ogólnie odpowiadał na moje pytania powtarzając: już jest wszystko spłacone i sprawa zamknięta. Powiedział, że raz w roku wysyłali mi pismo windykacyjne, którego oczywiście nie otrzymywałam ze względu na zmianę adresu kilkanaście lat temu.
Dowiedziałam się jedynie od jakiej firmy wykupili dług wiec zadzwoniłam do niej.
W 2002 nie opłaciłam jednej FV w oriflame, ponieważ zmieniłam adres żadna korespondencja do mnie nie przychodziła. W 2007 Oriflame odprzedał dług firmie windykacyjnej, która podobno mnie "szukała" ale nie znalazła. W 2013 Sąd Rejonowy wydał nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a w 2015 komornik wydał postanowienie i przeprowadził egzekucję długu.

Prze nikim się nie ukrywam, mam stały adres zameldowania (inny niż 12 lat temu), nikt nie próbował mnie znaleźć, przez lata doliczali odsetki, teraz dochodzą opłaty komornicze, sądowne.
Czy ta sprawa nie jest przedawniona?

Była przedawniona w momencie wniesienia pozwu. Należy cofnąć się - wnieść sprzeciw z udowodnieniem innego adresu na 2013. Sprawa prościutka.

Dzięki śliczne, a jakich dokumentów potrzebuję aby taki sprzeciw wnieść? Mam tylko Dokumenty od komornika o nakazie zapłaty, wszczęciu egzekucji, od firmy Oriflame mam jedynie uzyskaną telefonicznie informację. Poprosiłam o potwierdzenie pisemne za co jest ten dług i z kiedy ale Pani powiedziała, że oni go odsprzedali w 2007 i nie może mi przysłać takiego potwierdzenia bo to już nie ich sprawa.

Jeszcze jedno pytanie: udowodnienie innego adresu z 2013 to np. potwierdzenie zameldowania?

Ostatnia edycja:
Dobry wieczór. Podpinam się pod tytuł
Otrzymałam wezwanie przedsądowne ( bilet z roku 2005, odpowiedziałam pisemne że sprawa zapłaty uległa przedawnieniu w zamian otrzymałam odpowiedź iż w odpowiedzi na tamto pismo umorzono mi wezwanie do zapłaty. poniżej napisano iż mam jakiś kolejny (ze 2 lata temu jak spłaciłam jeden bilet komornicy ściągał pozostałe 2 które im zapłaciłam) że w ich bazie dłużników figuruje nie opłacone, na moje nazwisko wezwanie do zapłaty z dnia 21.12.2006r i od razu podkreślono że sprawa ta nie jest przedawnienia. Należność nie została uregulowana w terminie i skutkowało to skierowaniem sprawy na drogę post . sądowego. rrównież tu napisano że ZTM.dysponuje nakazem zapłaty wydanym przez Sąd Rejonowy i Wydział Cywilny . Podparte niżej art.125 k.c par.1 i wyznaczono mi termin zapłaty do 10.06.2015r. Czy mam możliwość odwołania się? Czy jeżeli kancelarie komornicze ściągaly za bilety (pamiętam należności że za bilet z roku 2013 bo mam O dziwo potwierdzenie... czy oni nie dopatrzyli się wcześniejszego? Czy na pewno mnie ten bilet wystawiono? I czy rzeczywiście nie został opłacony... ale nie posiadam potwierdzenia a wiem że jakieś opłacalam. Dziękuję za odpowiedź w mojej sprawie. Patrycja

A masz jakieś dokumenty w sprawie? I troszeczkę czytelniej to napisz, jakieś akapity itp. plzzzzz

Witam,

Cały problem polega w tym że nie mam żadnych dokumentów ( jako nastolatka pomieszkiwałam to u mamy to u taty czy u babci ) nie archiwizowałam żadnych dokumentów, pewna jestem że wcześniejsze jakieś były opłacone bo komornik ściągnął ode mnie wszystkie i te zostały zapłacone. A tu nagle pojawia się te pismo ( na wcześniejsze odwołałam się okresem przedawnienia i mi potwierdzili że rzeczywiście uległ przedawnieniu. Ale wraz z tą odpowiedzią dostałam pismo że "...w bazie dłużników figuruje jeszcze jedno nieopłacone wystawione na Pani nazwisko wezwanie do zapłaty nr.S...z dnia 21.12.2006r. Sprawa ta nie jest przedawniona. Należność wynikająca z ww.wezwania nie została uregulowana w wymaganym terminie. Skutkowało to skierowaniem sprawy na drogę postępowania sądowego. W wyniku tego ZTM dysponuje nakazem zapłąty wydanym przez Sąd Rejonowy dla W-wy i Wydział Cywilny w W-wie w dniu 27.12.2007 r. (syg.akt I nc 4792/07) czy mogę się od tego odwołać/ wybrnąć?
Dziękuję za odpowiedź, termin zapłaty mam do jutra 10.06.2015

Powrót