Przedawnienie długu z uczelni.

• Autor wątku Autor wątku Billow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Billow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam,
mam pytanie do Państwa, w roku 2009 zapisałem się do uczelni WSFiZ w Warszawie, ale po krótkim czasie zaprzestałem tam uczęszczać.

W dniu dzisiejszym dostałem pismo do miejsca zamieszkania (które nie zostało odebrane) gdyż jest sądowe a ja mieszkam w innym mieście jakieś 200km.

Dzwoniąc do sądu który wystosował owe pismo dowiedziałem się że owa szkoła wniosła prośbę o spłatę zadłużenia 4tys.

Proszę o informacje co mogę zrobić w tej sytuacji czy iść i dogadywać się ze szkołą czy też może dług jest przedawniony.

Będę wdzięczny za szybką i rzetelną odpowiedź z odpowiednimi artykułami na ten temat.

Dziękuje za pomoc.

Billow napisał:
W dniu dzisiejszym dostałem pismo do miejsca zamieszkania (które nie zostało odebrane) gdyż jest sądowe a ja mieszkam w innym mieście jakieś 200km.

Sąd może potraktować to pismo jako doręczone (doreczenie awizowe) - obowiązek meldunkowy się kłania.
Świadczenie okresowe przedawnia się z upływem 3 lat od dnia wymagalności. Oczywiście okres przedawnienia został przerwany z chwilą wniesienia pozwu. Uwazam że roszczenie nie jest przedawnione.

"Świadczenie okresowe przedawnia się z upływem 3 lat od dnia wymagalności. Oczywiście okres przedawnienia został przerwany z chwilą wniesienia pozwu. Uwazam że roszczenie nie jest przedawnione." To źle uważasz,roszczenie jest z tytułu nauki,a więc ma zastosowanie art.751 który jest przepisem szczególnym do art.118,autorze a za jaki okres wyliczono ci taką sumę?, bo moze być tak że uczelnia bezpodstawnie doliczyła ci kolejny semestr(nie wiem moze coś w 2010),a te wszystkie prywatne "pseudo uczelnie" często stosują tzw."klauzule niedozwolone", więc przejrzyj umowę i jakby co to jeszcze UOKIK zawiadom

kicker80 napisał:
a więc ma zastosowanie art.751 który jest przepisem szczególnym do art.118

Tak, to prawda. Moja pomyłka. Zastosowanie ma pkt.2 powyzszego artykułu:

Z upływem lat dwóch przedawniają się:
2) roszczenia z tytułu utrzymania, pielęgnowania, wychowania lub nauki, jeżeli
przysługują osobom trudniącym się zawodowo takimi czynnościami albo
osobom utrzymującym zakłady na ten cel przeznaczone.

Czyli można przyjąć że roszczenia prywatnej uczelni są bezpodstawne i mogę się odwołać od tego czego żądają ?

Powrót