Przedawnienie długu za mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku hoseantonio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzięki za pomoc.
Czyli mam rozumieć, że Agencja, która chyba jednak działała jako spółdzielnia nie miała prawa obciążyć mnie zadłużeniem w czasie mojej nauki.
Dziwi mnie tylko, że Sąd który rozpatrywał mój wniosek (Sąd w Krakowie) nie brał pod uwagę mojej niepełnoletności no i jeśli tak jest - mojej nauki i kwestii utrzymania mojej osoby przez mamę, która otrzymywała alimenty na moją osobę.
Trochę to wszystko podejrzane, że w miejscowości w której mieszkam udało mi się wykasować część zadłużenia, ponieważ Sąd wziął pod uwagę, że za czas w którym nie przebywałem w lokalu (byłem zameldowany) - wojsko, praca za granicą a Sąd w Krakowie w którym mieści się Agencja nie chciał nawet słuchać moich argumentów.

Nie wiem gdzie się edytuje więc post pod postem.
Agencja działa jako Skarb Państwa tak więc pod co się to wlicza?
Dzwoniłem również do nich by ustosunkowali się do tego, że odpowiadam za zadłużenie w czasie kiedy byłem niepełnoletni i w dniu jutrzejszym mam otrzymać od nich informację.

Ja osobiście nie mam, ale zapytam mojej matki. Czego w tym dokumencie szukać?

Temat trochę stanął a ja nie wiem co robić. Poinformowałem Agencję, że nielegalnie mnie obciążyli (niepełnoletność) a oni na to, że mogłem wcześniej to zgłosić w sądzie i oni nic nie będą robić.
Jest to przesłanka by przywrócić sprawę? Jeżeli tak, to od razu drugie pytanie, czy może to rozstrzygnąć inny Sąd niż ten, który podtrzymał wyrok, jakoś nie mam do niego zaufania po tej sprawie, gdzie za bardzo nie chcieli mnie wysłuchać.

jeżeli trwa egzekucja komornicza to możesz bronić się pozwem opozycyjnym z art. 840 kpc, pozew składasz do sądu przy którym działa komornik sądowy lub do sądu właściwości pozwanego/dłużnika

Nie mam komornika, podpisałem umowę z Agencją, spłacam ich bezpośrednio ratalnie już od blisko 4 lat. Jak wspomniałem, nie chcą umorzyć odsetek i zapytałem za jaki okres spłacam zobowiązanie, wysłali mi okres, który obejmuje moją niepełnoletność (w sumie łącznie 3 tyś złoty).

proponuje udać się z zebraną wiedzą do radcy prawnego w realu zebrać wszystkie dokumenty związane z tą sprawą i niech napisze pismo w twoim imieniu do agencji o umorzenie kwoty dotyczącej tego okresu (okresu niepełnoletności).

Odświeżam trochę temat, kwota główna spłacona, pozostały odsetki i teraz właśnie walczę o jak najmniejszą ratę miesięczną.
Kwotę główną miałem ustaloną na poziomie 405 zł (sam taką ustaliłem by w 5 lat spłacić całość zadłużenia).
Oczywiście przesłałem moje wszystkie opłaty miesięczne itp i napisałem, że niestety nie stać mnie już na tak wysoką ratę i proponuję 200 zł/miesięcznie.
Dziś otrzymałem odpowiedź, że proponują 300 zł przez 2 lata a później dalsze negocjacje.
Nie chcę się na tą kwotę zgodzić, ponieważ mam już dość żyłowania się comiesięcznego na spłatę tego zadłużenia.
Chce odpisać, że się nie zgadzam i przesłać im już od tego miesiąca 200 zł i w kolejnych miesiącach to samo, czy w tym wypadku mogą mi coś zrobić?

hoseantonio napisał:
Chce odpisać, że się nie zgadzam i przesłać im już od tego miesiąca 200 zł i w kolejnych miesiącach to samo, czy w tym wypadku mogą mi coś zrobić?
jeżeli posiadają prawomocny wyrok z klauzulą to mogą iść do komornika i wszcząć egzekucje komorniczą,

Z tym, że Komornik nie jest w stanie ode mnie dla nich więcej wyegzekwować - oczywiście nie chciałbym by do komornika to trafiła ale po prostu jako jedyna osoba z 4 obciążonych spłaca im to zadłużenie i mam już dość tak wysokiej raty, tym bardziej, że to już odsetki.

płać ile możesz, szkoda że nie walczyłeś o odsetki które przedawniają się wcześniej,

Po jakim terminie od zapadnięcia wyroku?

Robinson21 bardzo dziękuję za pomoc, ale czytam i i tak nic z tego nie rozumiem.

§ 1. Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczeniem sądu polubownego, jak również roszczenie stwierdzone ugodą zawartą przed sądem albo sądem polubownym albo ugodą zawartą przed mediatorem i zatwierdzoną przez sąd, przedawnia się z upływem sześciu lat. Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenie okresowe należne w przyszłości przedawnia się z upływem trzech lat.

Czyli teoretycznie mógł bym coś tu ugrać?

hoseantonio napisał:
Czyli teoretycznie mógł bym coś tu ugrać?
teoretycznie tak, ale namacalnie może być trudno, ale że by coś konkretnie powiedzieć trzeba widzieć akta sprawy a najlepiej udać się do prawnika w reale z całą dokumentacją,

Umowę z AMW na spłatę zadłużenia głównego podpisałem w październiku 2014r. (dopiero w 2013r roku zostałem poinformowany o zadłużeniu, ponieważ nigdy wcześniej żadnego pisma od Komornika ani z AMW nie dostałem i nie byłem świadomy wysokości zadłużenia - wszelaka korespondencja była wysyłana na adres na którym mieszkała moja matka a ja we wcześniejszym okresie nie przebywałem na tym adresie - służba w wojsku, emigracja zarobkowa, własne mieszkanie po powrocie do kraju). W tym samym terminie dostałem drugą umowę o odroczenie spłaty odsetek do czerwca 2019r.
W pierwszej kolejności miałem spłacić zadłużenie główne, a po jego spłacie dogadywać się co do spłaty kwoty odsetkowej.
Myślisz, że jest szansa coś tu jeszcze ugrać?
Wyroki są z roku 2004 oraz 2005r.

Czy po wydaniu wyroku i podpisaniu zobowiązania do splaty kapitału zobowiazales sie do uregulowania odsetek?

Powrót