Przedawnienie długu.

• Autor wątku Autor wątku basia442
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

basia442

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam! Mam wielką prośbę. W marcu dostałam pismo z Centrum Wierzytelności oz informacją o kwocie zadłużenia i odsetek do spłacenia, wraz z nakazem zapłaty w postępowaniu upominawczym z 28 lutego 2006r. Termin zapłaty kwoty wynikającej z umowy zawartej z firmą organizującą kursy językowe to 11.02.2004r. Nie pamiętam czy dostałam nakaz zapłaty w 2006r. Poczytałam trochę na ten temat i doszłam do wniosku, że termin przedawnienia jeszcze nie minął. Wynosi 10lat od wydania nakazu zapłaty. Chcę się upewnić, czy dobrze odczytałam przepisy i czy słusznie powinnam zapłacić zadłużenie. Proszę o pilną odpowiedź. Straszą mnie , że przekażą sprawę do komornika i umieszcza mnie a Krajowym Rejestrze Długów. basia442

Witam! Mam wielką prośbę. W marcu dostałam pismo z Centrum Wierzytelności z informacją o kwocie zadłużenia i odsetek do spłacenia, wraz z nakazem zapłaty w postępowaniu upominawczym z 28 lutego 2006r. Termin zapłaty kwoty wynikającej z umowy zawartej z firmą organizującą kursy językowe to 11.02.2004r. Nie pamiętam czy dostałam nakaz zapłaty w 2006r. Poczytałam trochę na ten temat i doszłam do wniosku, że termin przedawnienia jeszcze nie minął. Wynosi 10 lat od wydania nakazu zapłaty. Chcę się upewnić, czy dobrze odczytałam przepisy i czy słusznie powinnam zapłacić zadłużenie. Proszę o pilną odpowiedź. Straszą mnie, że przekażą sprawę do komornika i umieszczą mnie w Krajowym Rejestrze Długów. basia442

Na to wychodzi, że nakaz zapłaty został wydany a ty w terminie się nie odwołałaś.
Zresztą i tak by to nic nie zmieniło, bo jeżeli nakaz zapłaty był wydany w 2006 r. to roszczenie nie przedawniło się, zatem próby przywrócenia terminu i tak nie mają najmniejszego sensu.

Obecne roszczenie przedawnia się z upływem 10 lat.

Wg mnie trzeba będzie się porozumieć z tą firmą by ewentualnie rozłożyli na raty przedmiotową należność.

Roszczenie o świadczenie główne oraz o należne już odsetki przedawnia się po upływie 10 lat. Roszczenie o odsetki należne w przyszłości przedawnia się z upływem 3 lat.

Art. 125. § 1. (67) Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczeniem sądu polubownego, jak również roszczenie stwierdzone ugodą zawartą przed sądem albo przed sądem polubownym albo ugodą zawartą przed mediatorem i zatwierdzoną przez sąd, przedawnia się z upływem lat dziesięciu, chociażby termin przedawnienia roszczeń tego rodzaju był krótszy. Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenia okresowe należne w przyszłości ulega przedawnieniu trzyletniemu.

Dziękuję bardzo za informację basia442.

Dziękuję za potwierdzenie.Basia442

Powrót