przedawnienie długu

• Autor wątku Autor wątku zibi2010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
rafal_26 napisał:
Widać masz za małą wiedzę i zbyt małą wyobraźnię.

Wystarczy, że pozew z nakazem pójdzie na jakiś nieaktualny adres i wówczas sens tego "bezsensu" objawi się nam łącznie z zajęciem konta przez komornika...

Tak, sprawdzając, co się dzieje na stronie e sądu (obecnie praktycznie wszyscy powodowie masowi z niego korzystają)

Dobra, nie mędrkuj tyle tylko powiedz mi jak mam SIEBIE sprawdzić czy został "na mnie" wydany NZ :)
Powiem Ci że mam konto, z certyfikatem zarówno kwalifikowanym jak i tym "darmowym z e-Sądu".

Jak mam się dowiedzieć czy "przypadkiem" ktoś mnie nie pozwał z moim złym adresem pocztowym"?

Czekam, jak mi to pokażesz - wejdę pod stół i odszczekam co napisałem o "bezsensowności".
Bo skoro powód podał "jakiś mój stary adres zamieszkania" - to oczywiście nie otrzymam "kodu dostępu" i nie zapoznam się z aktami, więc nie będę mógł wnieść sprzeciwu od NZ.

heheh, jak by komornik CUDEM mnie namierzył pod "nowym adresem" to oczywiście, jako pozwany, mam KILKA możliwości :)
Może okazać się że niema potrzeby składania wniosku o przywrócenie terminu, bo ten termin może nie minął (bowiem nakaz zapłaty nie został prawidłowo dostarczony. Nie trzeba zatem przywracać terminu, tylko żalił się będę na błędne postanowienie w kwestii nadania klauzuli wykonalności :)

Dobra, nie będę Ci podpowiadał możliwych scenariuszy, POWIEDZ MI JAK MAM SPRAWDZIĆ CZY NIE MA WYDANYCH NA MNIE NAKAZÓW ZAPŁATY (poprzez smo posiadanie konta w e-Sądzie).

Dziękuje.

Napisz maila do twórców faceoffica;D, to Ci odpowiedzą, bo jakoś nikt ze znanych mi z forum osób nie miał z tym problemów, widać Ty masz.

W kwestii meritum - użyłem "przywracanie" terminu, jak widać, jest tam cudzysłów. Bowiem są różne koncepcje bezpieczniej jest wnieść o przywrócenie terminu, bo nie każdy wyznaje zasadę wynikającą z orzeczeń SNu i niektórzy, jeśli nie wniesiesz o przywrócenie terminu, to odrzucą sprzeciw jako spóźniony.

Wniesiesz zażalenie na klauzulę i Sąd Ci je rozpozna za "jakiś czas", o czym zresztą pisałem wiele razy, no dajmy, że teraz będzie szybciej, bo wzmocniono kadrowo e-sąd sędziami... Dopiero później sprzeciw i tak się pobawisz...

W kwestii Twojego podstawowego pytania, jakoś osoby mniej inteligentne, niż Ty znalazły rozwiązanie, skoro nie możesz sam, zapytaj osoby zobowiązane do udzielania informacji...

rafal_26 napisał:
W kwestii Twojego podstawowego pytania,[..] skoro nie możesz sam, zapytaj osoby zobowiązane do udzielania informacji...

LOL
Czyli "wiem ale nie powiem".
Dobra, podpowiem Ci:
-....żeby "dołączyć do sprawy" musisz posiadać kod dostępu. Ten jest podany w pouczeniu NZ w punkcie IV. I masz dwa warianty, albo składasz sprzeciw tradycyjnie i sprawa potem wędruje do "marmurkowego", albo zakładasz konto i składasz sprzeciw droga elektroniczną (punkt III pouczenia NZ).

Kurcze jakoś dziwnie, bo inni nie "muszą" mieć kodu dostępu... Ciekawe jakim cudem są składane sprzeciwy bez kodu dostępu...Cuda się dzieją na tym świecie, oj cuda...

Dobrze, to w której sekcji będzie znajdował się NZ wydany "na mnie", bym mógł sobie "monitorować":
- Moje sprawy
- Moje nakazy
- Moje postanowienia
- Moje doręczenia
- Moje pisma
Bo pozostałe działy i sekcje odpadają ;)
I w jaki to sposób "sprawa przeciwko mnie" będzie dla mnie dostępna - na podstawie PESELa system e-Sądu podstawi do mojego profilu?

:)

Dobra, nie będę Cię więcej "brał pod włosek" - https://www.e-sad.gov.pl/Subpage.aspx?page_id=16
Jak widać - jest jasno i czytelnie opisane JAK TO DZIAŁA od strony pozwanego i ewentualnie jego pełnomocnika.

Ostatnia edycja:
Dobra, jeszcze taki niuans:
- jestem jednym wspólnikiem spółki cywilnej a Ty jesteś drugim wspólnikiem.
Zalegamy jako spółka w hurtowni za pobrany materiał.
Hurtownia nas pozywa - oczywiście podany jest NIP spółki a nie nasze indywidualne NIPy czy PESELe jako wspólników (bo skąd by je hurtownia miał niby posiadać).
Pytanie za tysiąc punktów:
w jaki sposób będę mógł monitorować w e-Sądzie czy nie został wydany NZ przeciwko nam jako wspólnikom tej spółki, nie posiadając kodu dostępu??

Czy teraz już widzisz że popełniłeś "foux paux" z tym "monitorowaniem" czy nie wydano na nas NZ w e-Sądzie? :)

PS. edytowałem poprzedni post, jednak "skrypt" samoistnie dodał nowy post pod poprzednim :(

Ostatnia edycja:
Spółka cywilna ma nip, ale tylko wyjątkowo. Przy prawidłowym pozwaniu, a więc takim, gdzie "normalny" sąd wyda nakaz pozywamy dwóch (wielu) wspólników, nie musi być podany, ani ich nip, ani pesel.

Tyle, że my nie piszemy o różnych dziwnych sytuacjach - szczególnie o polskich - nie znających prawa przedsiębiorcach - ale o biednej cioci krysi, która w 1998 roku nieskutecznie rozwiązała umowę z c+, czy TP, bo tego dotyczą większości przedawnione i całkiem zapomniane sytuacje.

Normalnie działająca spółka - a tym bardziej jej wspólnicy powinni interesować się i wskazywać aktualne dane, a także informować o zakończeniu działalności gospodarczej swoich wierzycieli.

Zresztą w przypadku podmiotów gospodarczych, problem przywracalności terminów praktycznie nie istnieje. No może poza kilkoma "prawnikami", którzy uważają że należy pozywać osoby prow. działalność pod "adres działalności", a nie miejsce zamieszkania.

Sprowadzasz tę dyskusję do absurdu, zaraz mi napiszesz, a co gdy spółka z.o.o. nie istnieje i tak dalej i tak dalej. Prawo, a tym bardziej moja wskazówka nie ma na celu UCHRONIĆ od wszelkiego zła, ale ograniczyć dowolność firm windykacyjnych, które nagminnie wykorzystują e-sąd do uzyskiwania nakazów na wirtualne należności. Tymczasem wspólnik spółki cywilnej - przedsiębiorca powinien umić sam się bronić...

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest zawiadomienie KAŻDEJ poczty poprzedniego miejsca zamieszkania o tym, że się wyprowadzamy ze wskazaniem nowego adresu, ale poczty też są różne...

I proszę Cię, nie dyskutuj ze mną w oparciu o "informacje ze stron e-sądu", za dużo w tym robię...

Zresztą większość osób, które korzystały z założenia konta w e-sądzie, dowiadywała się o jakiś starych sprawach, no być może tylko tak mówili, pisali, a ja nic o tym nie wiem...

Wybacz nie mam dla Ciebie czasu, skontaktuj się z pomocą profesjonalną w realu...

Zapłacisz, to ktoś będzie słuchał Twoich wyimaginowanych problemów...

rafal_26 napisał:
Spółka cywilna ma nip, ale tylko wyjątkowo. Przy prawidłowym pozwaniu, a więc takim, gdzie "normalny" sąd wyda nakaz pozywamy dwóch (wielu) wspólników, nie musi być podany, ani ich nip, ani pesel./QUOTE]

No właśnie, no właśnie.
Nie ma NIPu ani mojego, ani Twojego. Również ani mojego, ani Twojego PESElu.
Więc pytam Cię drogi Użytkowniku forum - w JAKI SPOSÓB e-Sąd "podczepi" do naszych profili w tym e-Sądzie Nakaz Zapłaty wydany na nas?

Nadal tego nie rozumiesz że PLECIESZ BZDURY o "monitorowaniu" swojej osoby w e-Sądzie poprzez założenie konta??
Takie konto NIC NIE DA.

Teraz patrzę na Twój sig - i oczom nie wierzę:
Kod:
epu - chętnie pomogę.
Ubawiłes meni po pachy :)

Nie jestem psychologiem i Ci nie pomogę, napisałem wyżej, już inaczej się nie da...

Panowie - taką dyskusję możecie prowadzić poza forum. Upominam.

Odgrzeje kotleta, bo kolega @rafal_26 nie potrafi przyznać się do błędu, czym wprowadza osoby odwiedzające to forum w błąd.
rafal_26 napisał:
Widać masz za małą wiedzę i zbyt małą wyobraźnię.

Wystarczy, że pozew z nakazem pójdzie na jakiś nieaktualny adres i wówczas sens tego "bezsensu" objawi się nam łącznie z zajęciem konta przez komornika...

Tak, sprawdzając, co się dzieje na stronie e sądu (obecnie praktycznie wszyscy powodowie masowi z niego korzystają) skutkuje tym, że jak nawet pozew pójdzie na zły adres, to Ty o tym będziesz wiedział, a więc wniesiesz sprzeciw w terminie i unikniesz karkołomnej drogi do "przywracania" terminu.

Zresztą wiele osób z tego skorzystało i o dziwo są zadowolone, więc jeśli nie masz o czymś pojęcia, to ...

Jak widać w tym wątku, @rafal_26 twierdzi że konto w e-Sądzie umożliwia MONITOROWANIE, czy ktoś nas przypadkiem nie pozwał.
Wskazywałem mu opisowo, ale jest tak pewny siebie, że nawet nie zdaje sobie chyba sprawy z tego że ... jest w kompletnym błędzie.
Oto co ZALOGOWANY użytkownik e-Sądu zobaczy chcąc "dotrzeć" do swojej sprawy:

EPU.jpg

Jak widać, BEZDYSKUSYJNIE jest wymagany KOD DOSTĘPU.
Więc nie ma MOŻLIWOŚCI by monitorować "swoja osobę" w e-Sądzie.
Kilkukrotnie mu to tutaj wskazywałem, to w moją stronę poleciały nie wyszukane epitety.

Zadufanie tego @rafal_26 jest powalające, ale...niechaj to ocenią sami użytkownicy tego forum :)

Ciekawe czy wystarczy mu ambicji by rzec coś w stylu "sorki, miałeś rację, nie można monitorować swojej osoby w e-sądzie. Innych użytkowników przepraszam za wprowadzanie w błąd".

Szczerze w to wątpię by go było na to stać.
Popełnić błąd jest ludzką rzeczą, ale przyznać się do błędu potrafią tylko najwięksi.

Więc proszę szanowni użytkownicy forum - NIE MA (w chwili obecnej przynajmniej) MOŻLIWOŚCI by założenie konta w e-sądzie umożliwiło obywatelowi monitorowanie czy ktoś go nie pozwał "ze złym adresem zamieszkania".

Kolego, napisałm Ci wyraźnie, nie ma 100% pewności, ale możliwość jest.

Natomiast problemem w tym momencie jest to, aby zaniechać skłądania sprzeciwów elektronicznie, bowiem system uległ idiotycznej modyfikacji i generuje wniosek, jako pismo procesowe do akt, czym wprowadza w błąd użytkownika, tak więc osoba, która nie jest pewna swoich umiejętności, powinna dać sobie spokój z internetem i korzystać z papierowej formy...

Credit Agricole a w dniu brania pożyczki lukas

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót