Przedawnienie długu.

• Autor wątku Autor wątku lukic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
gsia - proszę przestać zaśmiecać forum.
Przecież odpowiedź została udzielona.

Witam Mam pytanie -----Mój syn ma dziecko ale mała nie ma jego nazwiska nie mieszkaja razem Odwiedza dziecko regularnie płaci alimeta od siebie kupuje pampersy mleko itd Matka dziecka nie pracuje,uczy sie Czy przysługuje mu Ulga prorodzinna? Matka wyraziła zgode Dziekuje zgóry Pozdrawiam

Ten wątek dotyczy czego innego.
Proszę zadać pytanie we właściwym dziale.

Witam.
Dostałam Nakaz zapłatyzobowiązanie dotyczy mandatu za przejazd bez biletu z 28.12.2004r. w kwocie225,35zł. plus 90 zł. kosztów procesu moim zdaniem uległ przedawnieni.
jak napisać sprzeciw na jaką podstawę prawną się powołać.
Sam Nakazbudzi moje podejrzenia nie ma żadnej pieczątki, ani podpisu.

Bo to esąd. Dziwne, że o tym nie wiesz, widać telewizji nie oglądasz, gazet nie czytasz.

O pisaniu sprzeciwów są miliony postów. Nie masz obowiązku powołania się na przepisy prawne, ale jeśli masz taką wewnętrzną potrzebę polecam 10 wątków, w których wyjasniałem bieg terminów przedawnienia z należności przewozowych. Chcesz możesz poszukać.

Wystarczy napisać, że zobowiązanie uległo przedawnieniu i się podpisać. Określając pismo w nagłówku jako sprzeciw od nakazu zapłaty z dnia x.y.z.

witam mam pytanie w 2000r wziolem okna na raty po krótkim czasie firma splajtowała wiec zacząłem szukać kto wykupił dlugi firmy po długim czasie znalazłem zadzwoniłem do firmy i podano mi wyliczenie mojego zadłużenie wiec spłaciłem a wczoraj dostałem wezwanie do sadu o spłatę 180 zł za niespłacone terminowo zadłużenie za okna a nie dostałem od nikogo ponaglenia do zapłaty co w takim przypadku czy nie nastąpiło przedawnienie sprawy skoro minęło 12 lat .

Witajcie,

Wziąłem kiedyś kredyt gotówkowy. Pod koniec 2011 roku dostałem pismo od komornika o umorzeniu postępowania. W tym roku dostałem wiadomość od firmy windykacyjnej o dogadaniu się. Czy mogę powołać się na pismo o umorzeniu? Jakie mam opcje?

Ostatnia edycja:
To zależy na jakiej podstawie była prowadzona tamta egzekucja i na jakiej podstawie postępowanie zostało umorzone

Na podstawie egzekucji świadczenia pieniężnego-kredyt gotówkowy. A inne może być?
Umorzenie egzekucji było na podstawie stwierdzenia bezskuteczności egzekucji, którą wzniósł bank. Tytuł wykonawczy został zwrócony wierzycielowi.

Ostatnia edycja:
pol5 napisał:
Na podstawie egzekucji świadczenia pieniężnego-kredyt gotówkowy. A inne może być?
To nie jest podstawa egzekucji.
BTE czy sądowy nakaz zapłaty?

Dziękuję za odpisanie. BTE. I pytanie jak to dokładnie w końcu jest, bo jest w art kc napisane, że gotówki przedawniają się po 10 latach, chyba że okresowe to po trzech. Co to są okresowe? W październiku lub listopadzie wziąłem kred gotówkowy a w grudniu otworzyłem działalność. Nie wiem czy ma to znaczenie?

Gdzie masz w k.c. że jakieś gotówki przedawniają się po 10 latach?
Jeśli w 2011 komornik umorzył egzekucję, a był BTE i od tamtej pory przez 3 lata nie został wniesiony pozew - to roszczenie się przedawniło. Windykacja coś wspomina o jakimkolwiek nakazie czy próbuje cię złowić?

Art. 118. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.

Art. 118. kc | Kodeks cywilny w Money.pl

chcą złożyć w sądzie zawezwane do próby ugodowej.

dziwne :) ogólnie postępowanie sądowe. Chcą się ugodzić.

Ja wiem co jest w k.c. tylko pytam ciebie gdzie ty widzisz coś, czego nie ma? Roszczenie z tytułu kredyty, pożyczki chwilówki przedawnia się po 3 latach od daty wymagalności. Jeśli chcą składać zawezwanie do próby ugodowej, to ewidentnie nic nie składali wcześniej - zatem nic nie przerwało biegu przedawnienia od 2011.

amelia2013 napisał:
zatem nic nie przerwało biegu przedawnienia od 2011.

Amelio czy jeśli wyślę do tego funduszu skan od komornika z brakiem skuteczności egzekucji i powołaniem się na art 118 k.c. to powinno załatwić sprawę?

Czy powinienem zrobić to samo do banku,który sprzedał dług temu funduszowi?
I czy bank niechcący nie złamał prawa przekazując mój przedawniony dług?

Jak ostatecznie załatwić tę sprawę aby również później sprawa nie została przekazana kolejnemu funduszowi?

Nic nie wysyłaj, nie podejmuj dialogu. Odbieraj polecone z sądu. wtedy będzie można działać

to mnie zaskoczyłaś. Proszę doprecyzuj. Bo działanie sądu przecież przedłuża przedawnienie?

Jak przedawnić dług?

Działanie sądu w tym przypadku nie wpłynie na przerwanie biegu przedawnienia bo ten już skończył biec, jako że roszczenie już się przedawniło. Handlować długami może sobie ktokolwiek i jakkolwiek, ponieważ dług - mimo przedawnienia - nie znika. Oznacza to tylko że nie można go dochodzić na drodze sądowej i egzekucyjnej (korzystając z pomocy państwa najogólniej). Amelia dobrze radzi abyś nie podejmował dialogu, bo możesz przypadkiem - podpisując jakiś podesłany Ci papierek - niechcący zrzec się zarzutu przedawnienia i przystąpić do długu. Z tego co piszesz roszczenie jest przedawnione, więc fundusz może Cię co najwyżej grzecznie prosić o zapłatę, a ty zrobisz z tym co chcesz. Jeśli wystąpią do sądu, to na rozprawie podniesiesz zarzut przedawnienia i tyle. A jak chcesz sprawę ostatecznie załatwić, to... możesz podjąć negocjacje, ale z największą ostrożnością. Zaproponujesz im jakiś procent w zamian za zrzeczenie się reszty roszczenia. Ale to już najlepiej po ewentualnej rozprawie...

Ostatnia edycja:
mss71 napisał:
Zaproponujesz im jakiś procent w zamian za zrzeczenie się reszty roszczenia. Ale to już najlepiej po ewentualnej rozprawie...
Wystarczy na rozprawie podnieść zarzut przedawnienia. Sąd oddali powództwo i jest po temacie - nawet nie ma możliwości by wpisali roszczenie do KRD.
Albo inaczej - wpisać można, ale nie ma podstawy prawnej więc ja bym się modliła aby wpisali - a później wyciągnęła jakieś pieniądze jako zadośćuczynienie :)

Powrót