Przedawnienie długu.

• Autor wątku Autor wątku lukic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To ostatnie zdanie akurat wpisałem, bo są ludzie którzy wolą sprawę "załatwić" do końca. Chociaż moje akurat zdanie co do płacenia funduszom "sekukuku" jest zupełnie odmienne. Zwłaszcza jak bank na przykład sprzedaje wierzytelność po zawartej z dłużnikiem ugodzie. I to takiej którą dłużnik sumiennie wypełnia.

Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi :) tak się zastanawiam aby tuż przed wezwaniem do sądu powiadomić ich mailem o przedawnieniu aby nie kierowali tej sprawy, co pozwoli zaoszczędzić czas. Jeszcze raz dzięki!

Miałbym do Was jeszcze jedną kwestię. Otóż kiedyś miałem kartę kredytową. Bank sprzedał dług aż w końcu sprawa trafiła do komornika. Z kwoty bazowej powiększono mi dług ponad dwukrotnie :/
Spłaciłem większość. Czy z tą kwotą, która pozostała mi do spłaty można coś zrobić? Czy może znacie przypadki podobne do mojego, w którym dało się coś zrobić i np. negocjować?

Zawsze można negocjować z wierzycielem. Czasami udaje się ugrać część odsetek, umorzyć część kapitału. Część odsetek się przedawni. Wszystko zależy w sumie od pozycji przetargowej dłużnika, a zwłaszcza na jakim etapie jest sprawa. Jeżeli egzekucja komornicza była umorzona na przykład ze względu na bezskuteczność, to pozycja wyjściowa jest najlepsza. Różnie z tym bywa.

pol5 napisał:
Bank sprzedał dług aż w końcu sprawa trafiła do komornika. Z kwoty bazowej powiększono mi dług ponad dwukrotnie :/
Rozumiem że był sądowy nakaz zapłaty? To wytłumacz dlaczego wówczas nie podjąłeś obrony

Fundusz przekazał sprawę komornikowi. Tytuł wykonawczy: nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym Sąd Rejonowy. Tam raczej nie było możliwości obrony. Sprawa przekazana funduszowi, z którym to nie raz rozmawiałem. Coś tam im wpłaciłem. Więc nie mowy o przedawnieniu. Jestem tylko ciekaw czy mam jakieś podstawy prawne aby coś ugrać. Procentowo straszne duże naliczenia tu są. Co muszą mieć ludzie którzy maja kilkukrotnie większy dług bazowy? Komornika spłacam praktycznie co miesiąc, z którym to rozmawiałem kiedyś o odsetkach i z jego tonu jest prosty wniosek - bez szans. Może mam jakieś podstawy prawne aby coś zrobić?

Ostatnia edycja:
długi mają indywidualne terminy przedawniania, rachunki typu telefon to 2 lata.
Jeśli pozwą do sądu MUsISZ to napisać w prośbie o odrzuceniu sprawy-sąd automatycznie tego nie robi. Jeśli nie skierują sprawy do sądu możesz mieć wszystko w d.. włacznie z pismami, telefnami, sprzedażą długu firmow windykacyjnym etc.
powodzenia!http://forumprawne.org/images/smilies/icon_mad.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeszcze raz dziękuje Wszystkim.

Powrót