przedawnienie dlugu

• Autor wątku Autor wątku lysy1965
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lysy1965

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Prosze o porade jak postapic gdyz dostalem wezwanie do zaplaty wierzytelnosci powstalej w 2004 roku na rzecz ERY[tel.komor.abonament],List doreczono do skrzynki i wystawiony jest przez f-me RAPORT SA z Koszalina ,zadaja natychmiastowej splaty [7 dni] bo skieruja sprawe do sadu i do egzekucji.Co moge zrobic w tej sytuacji?

i co wowczas ,jak to sie potoczy i co mam wtedy zrobic?

Wyślij im listem poleconym pismo, że zobowiązanie z umowy o dostawę świadczenia telekomunikacyjnego o charakterze okresowym przedawnia się zgodnie z ogólnymi regułami określonymi w art. 118 k.c. w terminie 3 lat od dnia powstania wymagalności i Ty taki zarzut niechybnie podniesiesz. Powinieneś mieć wtedy spokój.

Mam wyslac teraz czy dopiero jak zloza pozew?

Teraz, potem możesz wyjechać na wakacje/zapomnieć albo coś podobnego. A tak - powinieneś mieć spokój od ręki.

lysy1965 napisał:
Mam wyslac teraz czy dopiero jak zloza pozew?
Jak otrzymasz pozew i nakaz. Na sprzeciw w którym podniesiesz zarzut przedawnienia masz 14 dni od dnia doreczenia.
Pismo które wyslesz do wierzyciela nie jest dla niego wiążące. Nadal moze składać pozew. Zarzut przedawnienia podnosi się w sadzie.

mam pytanko, czy wszystko przedawnia się po 3 latach? i wystarczy za kazdym razem wysłac takie pisemko o przedawnieniu się i mamy sprawę z głowy? Nie rozumiem, to dlaczego tyle ludzi (reportaże w telewizji), maja nagle płacić za coś z 2000 roku i bardzo często nie sa to ich długi w wyniku błędu komornika. Prosze o odpowiedź

deutsch napisał:
Nie rozumiem, to dlaczego tyle ludzi (reportaże w telewizji), maja nagle płacić za coś z 2000 roku i bardzo często nie sa to ich długi w wyniku błędu komornika.
W telewizji nawet ze świętego Antoniego zrobią pijaka, sadystę i pedofila. Proszę nie wierzyć w bzdury, tylko czytać, jak sugeruje amadia66

amadia ma pewnie rację, chyba jestem za głupia na to, nadal nie rozumiem, czy wszystko przedawnia się po 3 latach czy nie. Jestem blondynką, przepraszam, ale nie kapuję...Kiedy więc coś nie przedawnia się, mimo że minęło np. 7 lat?

Proszę wpisać w google przedawnienie i wyskoczy pełno tematów od czego zależy jego okres.

Powrót