przedawnienie długu

• Autor wątku Autor wątku adamkłopot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamkłopot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
od jakiegoś czasu borykam się z pewnym problemem. Czytałam różne posty jednak nie rozwiały one moich wątpliwości w związku z czym proszę o pomoc. W skrócie sprawa wygląda następująco: Parę tygodni temu skontaktowała się ze mną firma windykacyjna informując mnie o długu, który według firmy moja rodzina musi spłacić. Z uzyskanych informacji wiemy tyle, że dług został zaciągnięty w 1998 roku. Nikt z nas nie wiedział o podjętej przez ojca pożyczce gdyż moi rodzice mieli rozdzielność majątkową. Ojciec nie żyje od 9 lat. Nigdy nie otrzymywaliśmy żadnych pism czy dokumentów w tej sprawie. Firma windykacyjna dzwoni i chce potwierdzenia tożsamości od mojej mamy oraz ode mnie, a także poinformowali nas, że mama powinna wysłać do nich pismo z prośbą o przedstawienie dokumentów w tej sprawie. Sprawa wygląda dość dziwnie stąd mam kilka pytań: Czy po tylu latach firma ma prawo ubiegać się o spłatę tego długu od współmałżonka? Czy musimy potwierdzać naszą tożsamość w rozmowie telefonicznej? Proszę o poradę w rozwiązaniu tej sytuacji.
Pozdrawiam

Kodeks cywilny: Art. 118. [Długość terminów przedawnienia] Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć [...]
W tej sytuacji przestrzegam przed podpisywaniem jakichkolwiek pism bez konsultacji z prawnikiem!

Roszczenie z kredytu/pozyczki bankowej przedawnia się po 3 latach od daty wymagalności (wypowiedzenia umowy). Z FIRMĄ WINDYKACYJNĄ NIE NALEŻY IŚĆ NA UGODĘ. W ten sposób przerywa się bieg przedawnienia. Należy napisać pismo podnoszące, że roszczenie jest przedawnione i żaden ze spadkobierców nie będzie go pokrywał.
Teraz odnosnie tego, kto ma odpowiadać firmie.
Pańska matka nie, ponieważ za życia rodzice mieli rozdzielność majątkową, więc matka nie dziedziczyła po ojcu. Spadkobiercą odpowiadającym za długi ojca jest Pan (ew. jeszcze rodzeństwo, jeżeli PAŃSKI OJCIEC MIAŁ WIĘCEJ DZIECI). Ale ponieważ roszczenie sie przedawniło, powinien Pan uczynić jw.

Nie mają Państwo obowiązku ujawniać swoich danych firmie windykacyjnej - jest ona zwykłym podmiotem gospodarczym. Gdyby windykator zdecydował się na wniesienie pozwu do sądu, pozwanemu będzie przysługiwało prawo wniesienia sprzeciwu (postepowanie upominawcze) lub zarzutów (postepowanie nakazowe) od wyroku nakazujacego zapłatę. Podnosi sie tam zarzut przedawnienia.

Witam,
dziękuję wszystkim bardzo za odpowiedzi. Jestem laikiem jeżli chodzi o takie sprawy bo nigdy mnie to nie dotyczyło stąd moje zdezorientowanie. Póki co nie zamierzam wchodzić w współprace z firmą windykacyną. Pozdrawiam!

Powrót