Przedawnienie długu.

• Autor wątku Autor wątku Marwel88pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marwel88pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
30.04.2012 została wzięta pożyczka w providencie.
Z przyczyn niezależnych ode mnie nie została spłacona żadna z rat.
Również z powodu zmiany miejsca zamieszkania wezwania do zapłaty nie docierały do mnie aż w końcu całkowicie o tym zapomniałam.
Dnia wczorajszego dostałam jednak pismo z Sądu "Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym". Dług został sprzedany Ultimo.

No i co dalej? Czy owa pożyczka została już przedawniona? Czy w jakiś sposób mogę się odwołać? Aktualnie jestem w dość ciężkiej sytuacji. Zmarł mój tata, mama jest ciężko chora. Ja sama mam 3 letnią córkę i jestem na utrzymaniu konkubenta.

Pozdrawiam Serdecznie i dziękuję za wszytskie pomocne odpowiedzi.

Pożyczka 30.04.2012r. teraz pytanie na ile tygodni , następnie policz trzy lata od wymagalności ostatniej raty , porównaj z dniem wniesienia pozwu i wyjdzie jak sprawa się ma.

Wychodzi na to, że przedawni się dopiero 30.07.2016
Czy coś z tym jeszcze mogę zrobić?
Mam 2 tygodnie na odwołanie.
Da się to w jakiś sposób przeciągnąć o te prawie 2 miesiące?

Możesz wnieść sprzeciw od nakazu zapłaty , jeśli to E-sąd to sprawa się odciągnie w czasie.

A co jeśli jest to Sąd Rejonowy?
W takim razie nie mam szans?
Czy mogę starać się o umorzenie z powodu trudej sytuacji finansowej jak i problemów w rodzinie?
Jest jeszcze jedno pytanie.
Około 2 miesięcy temu dosałam wezwanie od komornika do zapłaty. Jedny dług jaki posiadam to właśnie provident. Spłaciłam komornika w całości, w jednej racie (1500zł), ponieważ byłam pewna, że o tę właśnie sprawę chodzi, mimo że w żadnej korespondencji od niego nie zostało sprecyzowane co to za dług. Wydałam na to ostatnie pieniądze.
W jaki sposób mogę sprawdzić czego spłacony dług dotyczył?

Ostatnia edycja:
Jeśli to rejonowy również możesz złożyć sprzeciw , da ci to jakiś czas . W piśmie od komornika miałaś podane na czyj wniosek działa komornik .

Ostatnia edycja:
Marwel88pl napisał:
że przedawni się dopiero 30.07.2016
skoro tak i przedawnione nie jest, to tak jak wcześniej napisali - złozenie sprzeciwu da pani trochę czasu. i tylko tyle.
Marwel88pl napisał:
Około 2 miesięcy temu dosałam wezwanie od komornika do zapłaty.
najpierw komornik a dopiero potem nakaz zapłaty był?

to na pewno TEN sam dług?

Ostatnia edycja:
Sprawy z powództwa Ultimo gdzie chodzi o Providenta to powinny wszystkie w prokuraturze się znaleźć - art. 286 k.k. w zw. z art. 291 k.k. i inne w zw. z art. 12 k.k. i inne

Pisz sprzeciw, podnieś że roszczenie jest bezzasadne, a zarzut przedawnienia dorzucisz na rozprawie. Ultimo nie podaje i nie potrafi podać daty wymagalności, więc stosując art. 120 k.c. zarzut przedawnienia będzie skuteczny (bieg upłynął w 2015 roku). Zresztą powód nie posiada czynnej legitymacji procesowej, co jest kwestią podstawową w tej sprawie.

Powrót