przedawnienie długu

• Autor wątku Autor wątku Grzegorzewski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grzegorzewski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry, otrzymałem nakaz zapłaty należności 716 zł od pewnej firmy windykacyjnej, informujące jednocześnie że 14 września sprawa zostanie przekazana do komornika. Zobowiązanie dotyczyło mandatu PKP za jazdę bez biletu w czerwcu 2007. Obecny wierzyciel powołuje się na sądowy nakaz, który jak się okazało wystawiony został w grudniu 2007. Według mojej wiedzy dług jest przedawniony ponieważ od uprawomocnieniu się wyroku minęło ponad 10 lat, a przez ten czas nie zaszły żadne okoliczności które przerwałyby bieg tego procesu. Za każdym razem kiedy próbowałem tłumaczyć na ich infolinii że te roszczenia obecnie mogą być przedawnione konsultanci reagowali oburzeniem majacząc coś o krd. Proszę o poradę gdzie powinienem powoływać się na ten zapis w prawie o przedawnieniu w razie egzekucji (sąd?, firma windykacyjna?, komornik?) dziękuję

A ja jestem przekonany, że mogły uledz przedawnieniu tylko odsetki a bieg przedawnienia został przynajmniej dwa razy przerwany.

robinson21 napisał:
A ja jestem przekonany, że mogły uledz przedawnieniu tylko odsetki a bieg przedawnienia został przynajmniej dwa razy przerwany.

To musisz wiedzieć że jest w błędzie z którego nie zamierzam Cię wyprowadzać, pozostań zatem ze swoim przekonaniem a pozostałych proszę o info.

Grzegorzewski napisał:
To musisz wiedzieć że jest w błędzie z którego nie zamierzam Cię wyprowadzać

Musisz zwiększyć swoją wiedzę na temat wierzytelności, ponieważ może się okazać, że sam jesteś w błędzie. Jeśli komornik podjął czynności w tej sprawie od 2008 roku, to bieg przedawnienia został przerwany 😏

Ostatnia edycja:
Grzegorzewski napisał:
Za każdym razem kiedy próbowałem tłumaczyć na ich infolinii że te roszczenia obecnie mogą być przedawnione konsultanci reagowali oburzeniem majacząc coś o krd. Proszę o poradę gdzie powinienem powoływać się na ten zapis w prawie o przedawnieniu w razie egzekucji (sąd?, firma windykacyjna?, komornik?) dziękuję
W sądzie. Co obchodzi infolinię czy roszczenie jest przedawnione, czy nie? Firma windykacyjna na pełne prawo go dochodzić, a ty masz prawo podnieść w sądzie zarzut przedawnienia.
Jeżeli chodzi o KRD, to majaczenie może szybko stać się rzeczywistością, jeżeli będziesz w przyszłości chciał wziąć jakiś kredyt.

Mass1910 napisał:
Musisz zwiększyć swoją wiedzę na temat wierzytelności, ponieważ może się okazać, że sam jesteś w błędzie. Jeśli komornik podjął czynności w tej sprawie od 2008 roku, to bieg przedawnienia został przerwany ??????

Komornik nie podjął żadnych czynności przez te 10 lat od uzyskania klauzuli wykonalności luty 2008, zresztą nikt inny też....

Ostatnia edycja:
Ripper napisał:
W sądzie. Co obchodzi infolinię czy roszczenie jest przedawnione, czy nie? Firma windykacyjna na pełne prawo go dochodzić, a ty masz prawo podnieść w sądzie zarzut przedawnienia.
Jeżeli chodzi o KRD, to majaczenie może szybko stać się rzeczywistością, jeżeli będziesz w przyszłości chciał wziąć jakiś kredyt.

Nie wiem skąd u ludzi skłonność do przeceniania tego całego krd...a jak słyszę groźby wpisania to......Widnieje tam od 2011 a od tego czasu co najmniej 10 razy korzystałem z kredytu konsumenckiego a nawet hipotecznego;)

BANKI SPRAWDZAJĄ BIK

Ripper napisał:

Jeżeli dług jest przedawniony, a został stwierdzony nakazem/wyrokiem to prawidłowa drogą jest powództwo o pozbawienie tytułu egzekucyjnego klauzuli wykonalności, a nie wykłócanie się z konsultantem, który pewnie za 13 zł na godzinę ma mówić co mu kazali i którego nie interesuje to co powie dzwoniący.

PS. Sprawy z windykacją załatwia się na piśmie, nie przez telefon

Powrót