Przedawnienie długu!

• Autor wątku Autor wątku bl1tz1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bl1tz1

Użytkownik
Odpowiedzi
64
witam!! po jakim czasie jest pzredawnienie dlugu i czy wogole jest to mozliwe jesli maz bez mojej zgody zaraz po miesiacach 1995 roku zaciagnal kredyt w banku, spalacal go potem z baraku pieniedzy raty spalacal mniejsze a naspatepnie wcale. Bank zalozyl sparwe w sadzie o splate. komornik ja umozl ze wzgledy na brak pieniedzy wiec bank 2004 roku sprzedal dlug firmie windykacyjnej ktora do dnia dzisiejszego mnie neka telefonami poniewaz z mezem juz nie jestm od 2 lat ale nie mamy rozwodu a od roku nie mam zadnego kontaktu. minelo juz 12 lat. dodam ze ja zgody zadnej nie podpisywalam w banku na udzielenie kredytu.

jeśli bank uzyskał tytuł wykonawczy na podstawie bankowego tytułu egzekucyjnego - przedawnienie biegnie na nowo od każdego wszczecia egzekucji i do jego uplywu potrzebne sa trzy lata od zakonczenia egzekucji,
jesli bank uzyskał wyrok i na jego podstawie dochodzi swoich należnosci - termin przedawnienia wynosi 10 lat i tak samo - przerwany jest kazdym wnioskiem o wszczecie egzekucji i biegnie na nowo od zakonczenia tej egzekucji.

czyli jesli firma Kruk odkupila dlug od banku w 2004roku to jakby od nowa trzeba liczyc tez 3 lata czy 10 lat do przedawnienia???? dodam ze Kruk nie dal sprawy do sady tylko nim straszyl. aaa! od dnia kiedy Kruk przejal dlug splacalam po 50 zl co miesiac ale od roku juz nie place! i wyslalam do nich pismo ze bede spalacac za meza dlug po 50 zl miesiecznie w miare mozliwosci ale tego jzu nie robie poniewaz mam bardzo maly dochod ktory mi brakuje na rachunki i zycie a co dopiero splaty dlugow ktorych ja nie zaciaglam!

jesli wyslane bylo pismo ze zobowiazaniem do zaplaty dlugu to tym pismem zostal przerwany bieg przedawnienia i Pani zobowiazala sie do zaplaty zadluzenia meza - najogolniej mowiac jako osoba trzecia zapewnila Pani wierzyciela ze przystepuje pani do dlugu i tym samym stala sie pani rowniez zobowiazana do zaplaty, jednoczesnie dlug zostal przez Pania uznany
sprzedaz wierzytelnosci nie ma wplywu na bieg przedawnienia

tak to napisalam!! w odpowiedzi na panstwa pismo wnosze o rozlozenie na raty w kwocie 50zl miesiecznie jak do tej pory spalacalm na konto banku o raz o umozenie odsetek. a potem opisalam sytuacje rodzinna !! tylko tyle ! nie odpowiedzieli wcale. aa i ze zawarlam z mezem umowe spalcenia za niego dlugow w zamian ze wyprowadzi sie z mieszkania. wiec wnosilam tylko o rozlozenie na raty a umowe zawarlam z mezem a nie z firma Kruk z ze spalce za niego dlug.

jezeli spzredaz wierzytelnosci nie ma wplywu na bieg przedawnienia to od kiedy mam liczyc te np 10lat lub 3 bo naprwde tego nie rozumie :((

w tym przypadku od uznania dlugu - czyli pisma do wierzyciela....
chyba ze przedawnienie nastąpilo wczesniej (przed wyslaniem pisma).. wtedy nie jest to uznanie dlugu, ale w zaleznosci od tresci pisma moze byc potraktowane jako zrzeczenie sie zarzutu przedawnienia i wtedy juz nie ma sensu liczenie czegokolwiek - bo nie ma mozliwosci podniesienia zarzutu przedawnienia

wlasnie napisalam tresc pisma!! czy ta tresc to przyjecie dlugu? ze tylko wnosze o rozlozenie na raty i informacja o zawartej umowie z mezem???? bo reszta to ze nie parcuje itp. czyli nic nie da sie zrobic??

napisalam cyt" jak do tej pory w palacalam na konto banku" ale nie napisalam ze zobowiazuje sie spakacenia tego.

na umowe z mezem o przejecie dlugu musi wyrazic zgode wierzyciel zeby miala wobec niego skutek - bez tej zgody taka umowa i pismo moga byc jedynie prztstapieniem do dlugu - co oznacza ze nadal odpowiada Pani maż jak i Pani.
a wobec meza Pani zobowiazala sie jedynie ze wierzyciel nie bedzie od niego naleznosci dochodzil i jeśli tak sie zdarzy ze wierzyciel od meza dlug wyegzekwuje, pani bedzie mezowi zobowiazana zwrocic to co zaplacil

tresc pisma to przystapienie do dlugu

no to super!!! :(( niepotrzebnie pisalam do nich!!! prosze mi tylko jeszcze powiedziec czy windykacja ma mozliwosc sprwdzenia czy mamy rozdzielnosc majatkowa lub rozwod, albo date slubu?????? ogolnie w urzedach mimo to ze jest ochrona danych!

Powrót