przedawnienie faktury na kwotę 18zł

• Autor wątku Autor wątku muszka91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

muszka91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Kilka lat temu byłam konsultantką w firmie avon. Jakieś 2 lata temu zrezygnowałam. Dzisiaj dostałam pismo z sądu z nakazem zapłaty za niezapłaconą fakturę. Kwota to niecałe 18zł (tak właśnie) plus odsetki oraz koszty sądowe wyszło prawie 400zł. Niby dlug przejęła firma windykacyjna i oni wnieśli pozew. Problem w tym, że przez ten czas nie dostałam żadnego pisma. Owszem od pół roku co jakiś czas dostaje telefon na stary numer z prośbą o podanie nr pesel. Pytam się o co chodzi i ze takich danych nie podaje przez telefon. Nigdy nie uzyskałam wytlumaczenia. Myślalam że to pomyłka. Nie wiem skąd ta kwota, nigdy nie dostałam monitu, powiadomienia. Nigdy też nie miałam płatnosci na tak niską kwotę. Być moze kiedyś zrobiłam za mały przelew o tą kwotę. Data płatnosci minęła ok 2.5 roku temu. Znajomy twierdzi, że nie warto się przejmować bo jest przedawniona i wystarczy odwołać się do sądu. Jednak znalazłam w internecie trochę sprzeczne informację. Nie jestem pewna, czy kwalifikuje się ona jako przedawniona po 2 latach, czy po 3? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Zależy za co ta należność, jaka umowa łączyła Cię z firmą Avon. Bez tej wiedzy ciężko mówić, czy jest to przedawnione czy też nie. W tytule jednak piszesz, że faktura - a więc 3 lata, o ile nie było to świadczenie okresowe.

Ostatnia edycja:
Byłam konsultanką avon. Kupowalam u nich kosmetyki. Przez ponad dwa lata żadnego powiadomienia o jakiś zadłużeniach. Z niecałych 18zł zrobiło się prawie 400. Jedyna możliwość to po prostu kiedyś pusciłam za mały przelew o te kilkanascie zlotych. Faktura z listopada 2013 roku. Jeśli sprawa przedawniona to nie będe jej rozdrapywać tylko odwolam się do sądu, jesli nie to będę wyjaśniać dlaczego nie było żadnego ponaglenia. Znalazlam informację że faktury sprzedaży przedawniają się po 2 lub 3 latach. Nie wiem jak ta sprawa się kwalifikuje.

a nie mają tu zastosowania te przepisy?
należność główna
Kodeks cywilny, art. 554: Roszczenia z tytułu sprzedaży dokonanej w zakresie działalności przedsiębiorstwa sprzedawcy, roszczenia rzemieślników z takiego tytułu oraz roszczenia prowadzących gospodarstwa rolne z tytułu sprzedaży płodów rolnych i leśnych przedawniają się z upływem lat dwóch.
a odsetki po 3 latach ?

Dziękuje za odpowiedź. Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji. Skoro kwalifikuje się, ze po 2 latach to jutro składam sprzeciw. Dostałam na pozwie informację, ze mogę to zrobić przez esąd.

muszka91 napisał:
Dostałam na pozwie informację, ze mogę to zrobić przez esąd.
Przez jaki e-sąd??? Sprzeciw wysyłasz do sądu, z którego otrzymałaś nakaz! Chcesz wtopić sprawę?
Do e-sądu wysyłasz sprzeciw tylko jeśli nakaz przyszedł z e-sądu.

Nakaz przyszedł z sądu w lublinie. Z tyłu mam informację z informacją o e sądzie. Nawet dostałam jakiś login pod którym mogę zobaczyć całą sprawę na stronie e sądu :)

Ostatnia edycja:
to po sprzeciwie albo sprawa trafi do Sądu Rejonowego albo wycofają pozew, chociaż mogą z zachowaniem prawa do wierzytelności i za jakiś czas znów mogą spróbować

Powrót