Przedawnienie i spłata u komornika

• Autor wątku Autor wątku Afera2105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Afera2105

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, od kilku godzin czytam forum i mam juz kompletny mętlik w glowie. Bardzo prosze o pomoc w nastepujacej sprawie. Od kilku lat nie mieszkam pod adresem zameldowania, nie odbieram żadnych pism tam wysylanych. Miesiac temu dowiedzialam sie od pracodawcy ze otrzymal pismo od komornika o zajeciu mojego wynagrodzenia. Pracodawca z uwagi na fakt ze zarabiam najnizsza krajowa nie przekazuje nic komornikowi. Pismo dotyczy postepowania upominawczego Sądu Lublin z dnia 08.06.2011. Naleznosc glowna 102 zl plus wszystkie koszty itd w sumie wyszlo 600 zl. Ja nie odebralam nigdy zadnego pisma na ten temat. Poszlam do komornika i rozlozyl mi dlug na raty. Zaplacilam od razu pierwszą. czy w zwiazku z zaplata uznalam dlug? Czy moge wysylac pisma do sadu w zwiazku z przedawnieniem dlugu czy juz po ptakach? Nie posiadam zadnych pism ale jesli nakaz zaplaty w postepowaniu jest z 2011 r to moge wnioskowac ze dlug sie przedawnil? Sorry za glupie pytania ale nie ogarniam juz. Dzieki pozdrawiam

1. Zaplacilam od razu pierwszą. czy w zwiazku z zaplata uznalam dlug?
2. Czy moge wysylac pisma do sadu w zwiazku z przedawnieniem dlugu czy juz po ptakach?
3. Nie posiadam zadnych pism ale jesli nakaz zaplaty w postepowaniu jest z 2011 r to moge wnioskowac ze dlug sie przedawnil?
1. Uznałaś dług do wysokości zapłaconej raty.
2. Mozesz. Nawet jesli roszczenie nie uległo przedawnieniu, spadną koszty egzekucji.
3. Na podstawie tego opisu, nikt nie odpowie czy jest przedawnione.

1. Zapłata komornikowi nie stanowi uznania długu. Postępowanie egzekucyjne jest przymusowe
3. Wnieś do e-sądu sprzeciw - roszczenie nienależne plus udowodnienie prawidłowego adresu zamieszkania i wniosek o doręczenie odpisu pozwu. W e-sądzie taki krótki sprzeciw wystarczy, nie trzeba uzasadnienia. Zarzut przedawnienia dołożysz później

Powrót