przedawnienie i zawezwanie do próby ugodowej

• Autor wątku Autor wątku ARBARETON
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ARBARETON

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,
Chcę wnieść pozew do e-sądu. Wcześniej było prowadzone postępowanie z mojego wniosku o zawezwanie do próby ugodowej, które nie przyniosło rezultatu i dłużnik nadal nie płaci ( sp. z 0.0. ). Bieg przedawnienia został przerwany i mogę nadal dochodzić należności.

1. Czy e- sąd odrzuca pozew z powodu przedawnienia roszczeń ?
2. Czy trzeba w uzasadnieniu napisać, że było zawezwanie do próby ugodowej, które przerwało bieg przedawnienia ?
3. Może nie pisać nic na ten temat i czekać co w sprzeciwie napisze pozwany ?
Pozdrawiam

1.Nie
2.Wezwanie do ugody nie jest podstawą do przerwania biegu przedawnienia.
Czytając pkt.3 myslę że doskonale to rozumiesz.
3.Można

W myśl art.123 kc § 1 p.2 - bieg przerywa uznanie roszczenia przez osobę przeciwko której roszczenie przysługuje. Jedną z form uznania jest ugoda (umowa) pomiedzy wierzycielem a dłuznikiem. Aby ugoda byla skuteczna musi zostać zaakceptowana przez obie strony.

Czyli bieg przedawnienia został przerwany, czy dobrze zrozumiałem ?
Pozdrawiam

Z tym rozstrzyganiem przedawnienia spokojnie, taki zarzut przed Sądem podnosi, czy tez może podnieść dłużnik!!! Wezwanie do ugody sądowej jest czynnością przed sądem zmierzającą do odzyskania długu - przerywa bieg przedawnienia...

Dzien dobry chciałam sie zapytac jakie sa opłaty przed e-sadem ,jezeli płaciłam za usługe internetową ,ktorą zamowił moj ex a potem wyjechał i nie zerwał umowy ,straszyli komornikiem wiec płaciłam a do sadu nie opłaci sie podawac bo koszty beda pewnie duze ,sa tez inne należnosci jakie opłaciłam za byłego .

Powrót