Przedawnienie, jakie pismo?

• Autor wątku Autor wątku julita7809
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

julita7809

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. W marcu 2002 roku wzięłam dvd na raty. Od 4 miesięcy płace po 100zł banku BPH- dział windykacji. Czy nadal muszę ich spłacać? Mówią mi przez telefon, że komornika mi wyślą do domu, co robić? Czy to już się przedawniło? Nie pracuję, jestem na urlopie wychowawczym- bezpłatnym. Proszę o pomoc i radę.

Ostatnia edycja:
Jak zaczełaś spłacać to przerwałaś bieg przedawnienia zatem dług stał się znów "ściągalny" - niestety musisz spłacić, spróbuj dogadać warunki choć mogą nie chcieć bo i tak "mają Cie na widelcu". Komornika nie przyślą od razu tylko najpierw nakaz zapłaty czy BTE muszą dostać z sądu ale to Cię narazi na dodatkowe koszty więc czekanie nie jest chyba najrozsądniejsze

julita7809 napisał:
Witam. W marcu 2002 roku wzięłam dvd na raty. Od 4 miesięcy płace po 100zł banku BPH- dział windykacji. Czy nadal muszę ich spłacać? Mówią mi przez telefon, że komornika mi wyślą do domu, co robić? Czy to już się przedawniło? Nie pracuję, jestem na urlopie wychowawczym- bezpłatnym. Proszę o pomoc i radę.

Nie musisz, dług jest przedawniony, komornik działa na podstawie wydanego nakazu z Sądu a nie na zawołanie dupodajki z banku.

To pisać do nich, ze to przedawnienie? Jak tak, to na jaki paragraf mam się powołać?

Ok. Czyli jak będą dzwonić kiedy następna wpłata, to mam im powiedzieć, że nie będę już wpłacać?

Zaczęłaś spłacać więc nie masz co liczyć na przedawnienie, chyba że zapomną i za kilka lat się odezwą

Witam mam pyt dotyczace zadluzenia (przedawnienia) za oferte mix w erze w 2009 powstalo zadluzenie teraz ok 800zl za zerwanie umowy spowodowane nie zasileniem karty ,pisma o wezwanie do zaplaty ponoc byly wysylane na stary adres teraz wierzyciele mnie zastraszaja ze jezeli nie splace zadluzenia to skieruja sprawe do sadu i do komornika.Czy moge powolac sie na przedawnienie ?kiedy pow ze chce to sprawdzic wierzyciel zaczol straszyc mnie jeszcze bardziej,jakie koszty poniose jesli chcialbym sie powolac na przedawnienie,czy jest to warte zachodu?:-?

witam
Mam pytanie Moja mama brała kredyt w 2005 termin splaty 2007 kredytu nie spłacila w 2008 komornik umozyl z powodu nie moznosci egzekucji. W tym roku przyszło jej pismo z sadu (e-sadu)od firmy windykacyjnej o nakazie zaplaty. Złozyła zazalenie odnosnie decyzji w terminie i podniosła o przedawnienie kredytu. co jeszcze moze zrobic

prezesxx napisał:
witam
Mam pytanie Moja mama brała kredyt w 2005 termin splaty 2007 kredytu nie spłacila w 2008 komornik umozyl z powodu nie moznosci egzekucji.
Jeżeli egzekucja umorzona przez komornika w 2008 r była prowadzona na podstawie BTE to roszczenie jest przedawnione (trzy lata).
Jeśli egzekucja była prowadzona na podstawie nakazu zapłaty przedawnienie następuje po dziesięciu latach.

eewwaa1111 napisał:
Jeżeli egzekucja umorzona przez komornika w 2008 r była prowadzona na podstawie BTE to roszczenie jest przedawnione (trzy lata).

egzekucja była prowadzona z bankowym trybem egzekucyjnym czyli bank idzie do sadu najpierw i potem sam przesyla dokumenty do komornika. Kwestia jest taka iz (to musze sprawdzić dokladnie) ani bank ani komornik nie kontaktowali sie z nia w sumie o tym zadluzeniu dowiedziala sie dopiero jak otrzymala wezwanie z e-sadu i zlozyla stosowny sprzeciw. wiadomo dlug jest i trzeba go splacic ale co jeszcze moze zrobic skoro (jak tylko dojde do akt sprawdze czy fakt ten jest prawdziwy) komornik nie kontaktowal sie z nia w danej sprawie i umorzyl postepowanie

Powrót