Przedawnienie ?! Jeżeli tak, to...

• Autor wątku Autor wątku ra.v
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ra.v

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam, mój problem wygląda następująco:
Otóż dostałem (tydzień temu) nakaz zapłaty z sądu gospodarczego, za fakturę niezapłacona w 2001r., spółka cywilna nie istnieje od 2002r.
Sprawe do sądu wniosła firma windykacyjna, która kupiła dług od wierzyciela, który z kolei nigdy nie podał mnie do sadu (nie było nakazu zapłaty). Wydaje mi się, że jest to roszczenie przedawnione.
Mam już druki sprzeciwu, tylko nie wiem jak to wypisac... Czy mam powolac się na konkretne ustawy? I jakie to są ustawy? czy jest potrzebna jakas interpretacja?
Bardzo prosze o pomoc. Dziękuję i pozdrawiam.

Z zasady należności w stosunkach gospodarczych przedawniają się z upływem trzech lat, więc najprawdopodobniej i Pana dług uległ przedawnieniu. Podstawą prawna: art. 117 i 118 kodeksu cywilnego.
Jednak trzeba upewnić się najpierw od kiedy biegnie przedawnienie i czy nie został przerwany jego bieg, tj.: czy termin zapłaty nie był przesunięty znacznie w czasie, czy w korespondencji z firmą windykacyjną nie uznał Pan roszczenia prosząc na przykład o rozłożenie na raty. Każde takie zdarzenie powoduje bowiem, że termin przedawnienia płynie na nowo.

Proszę podnieść zarzut przedawnienia w sprzeciwie. Jako zakres zaskarżenia - proszę zakreślić, że zaskarża Pan nakaz w całości. W rubryce inne zarzuty można podnieść zarzut przedawnienia.
Proszę poważnie zastanowić się nad redakcją sprzeciwu, bo postępowanie w sprawach gospodarczych jest bardzo sformalizowane i błędne wypełnienie sprzeciwu może skutkować przegraniem całkowicie wygranej sprawy.

Dziękuje za odpowiedzi. Szukałem tez wśród znajomych i oni polecili mi napisac w sprzeciwie cos takiego (moze się komus przyda w przyszłości):
W zwiazku z nakazem zapłaty z dn......, od...................., z sądu.............., podnosze zarzut przedawnienia powołując się na artykuły 117, 118 i 125 k.c., w związku z artykułem 554 k.c., z którego wynika podnoszony zarzut przedawnienia.

Moim zdaniem niezbyt konieczny jest 125 k.c., wszak dotyczy roszczeń stwierdzonych prawomocnymi orzeczeniami, a w Pana przypadku takie nie ma.

Po co kombinować z przepisami? Nie ma obowiązku podawania podstawy prawnej. Proszę po prostu podnieść zarzut - to wystarczy do oddalenia powództwa.

Powrót