przedawnienie kredytu po zmarłej matce

• Autor wątku Autor wątku atka25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

atka25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Chciałabym uzyskać odpowiedź, kiedy następuje przedawnienie spłaty kredytu po zmarłej matce. Mama zmarła w lutym 2009 roku. Kilka lat wcześniej, nie mam zielonego pojęcia kiedy, wzięła kredyt w banku. Z tego co wiem, nie spłacała rat i zadłużenie przejęła firma windykacyjna. Nie podpisała żadnej umowy/ugody z tą firmą a ostatnią dobrowolną ratę w wysokości 30 zł zapłaciła w październiku 2008. Po jej śmierci wysłałam do tej firmy akt zgonu i szczerze mówiąc przegapiłam termin zrzeczenia się spadku. Mama nic mi nie zostawiła oprócz nastoletniego brata, którym się teraz zajmuję. Po roku od śmierci mamy zgłosiła się do mnie ta firma żądając spłaty zadłużenia. Dzwonią do mnie na okrągło. Wielokrotnie prosiłam o przesłanie dokumentów potwierdzających, skąd takie zadłużenie, umowę z bankiem lub cokolwiek wyglądającego wiarygodnie. Jednak nie dostałam nic. Możliwe dlatego, że nie mają mojego adresu ani nie znają nazwiska. Prosiłam też aby nie nękano mnie telefonami tylko skierowano sprawę do sądu ale to też nie przynosi żadnego skutku. Dlatego proszę o pomoc w ustaleniu kiedy takie zadłużenie ulega przedawnieniu i czy okres, od kiedy zaczyna być liczone to właśnie ta data ostatniej wpłaty.
Z góry dziękuję.

Powrót