Przedawnienie kredytu

• Autor wątku Autor wątku Oleczka11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jeśli w umowie stoi że BTE może być wystawione do trzech lat to ma Pani rację i należy wnieść zarzalenie na nadanie klauzuli wykonalności dla BTE w ciągu 14 dni od otrzymania informacji o tym że BTE zostało wydane (i pewnie rozpoczęta egzekucja).

Doczytałam w końcu w umowie.
"Bank może wystąpić z wnioskiem o nadanie klauzuli wykonalności BTE w terminie do 3 lat od dnia wymagalności ostatniej raty pożyczki"

Zaznaczę także że kredyt był na firmę. Ja tylko go poręczyłam

Ostatnia edycja:
od dnia wymagalności ostatniej raty... ostatnia rata stała sie wymagalna 30 dni po rozwiązaniu umowy czyli wygląda na to że jesteś w terminie.

Tak właśnie uważam, czy można także podważyć termin założenia sprawy w sądzie czyli 18.06.1012?

No o tym cały czas mówię - składasz zażalenie na nadanie klauzuli wykonalności na BTE jako że nie zostało złożone w terminie.

Mam wrażenie, że rozmowa jest o niczym, skoro nieznana jest treść wypowiedzenia umowy i treść całej umowy.

Ostatnia edycja:
W wypowiedzeniu powinna być zawarta treść, wedle obowiązującej umowy. Faktycznie nie znam jej treści. Bo nie ja ją odbierałam, odebrał ją dłużnik. Pracownik banku wytłumaczył mi tylko że bank dał jeszcze kilka dni po tym wypowiedzeniu, ale to nie wynikało z treści wypowiedzenia, tylko bardziej tłumaczenie pracownika.

Wiem, rozumiem i tak dużo mi pomogliście, że wypowiedzieliście sie w tym temacie, dziękuje

Witam wszystkich,
W 2012 roku pisałam o pomoc w sprawie przedawnienia kredytu. Otóż chciałam poinformować iż jako poręczycielowi udało mi się wygrać sprawę z bankiem. Zaważyła kwestia kilku dni związana z przedawnieniem kredytu. Po 2 latach sądzenia się bank uznał powództwo, podając powód że w stosunku do kredytobiorcy termin został zachowany, jednak w stosunku do poręczyciela już nie. Droga przez prawdziwą mękę, bo sprawa trafiła do komornika i przez rok miałam potrącenia, ale warto było walczyć, pomimo że wiem że dług nadal pozostał. Obecnie staram się o zwrot kosztów potrąceń wraz z odsetkami oraz odszkodowanie. Pozdrawiam

Powrót