Przedawnienie kredytu

• Autor wątku Autor wątku Obdarowany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Obdarowany

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Zaciągnęłam kredyt w 1998 r. na trzy lata i przez pewien czas go spłacałam tylko że z powodów finansowych zaprzestałam go spłacać. Dostałam list w 11.07.2013 z banku który jest wezwaniem przed sprzedażą wierzytelności o następującej treści. Informuję, iż w związku z zadłużeniem wynikającym z umowy nr ....... Bank planuje sprzedać wierzytelność. Po przeanalizowaniu Pani/Pana sytuacji, chciałbym zaproponować ugodę, która pozwoli na umorzenie części zobowiązania oraz odstąpienie od sprzedaży wierzytelności. Warunkiem niezbędnym do skorzystania z wyżej wymienionej oferty jest wplata 30% zobowiązania całkowitego w terminie do dnia ..... . Według mojego rozeznania ta sprawa się przedawniła tylko nie wiem z jakiego konkretnego artykułu prawnego. Prosiła bym o pomoc i podpowiedzenie jak napisać pismo o przedawnieniu spłaty kredytu i zablokowanie przetwarzanie danych osobowych przez bank.

Zarzut przedawnienia podnosi się przed sądem, jednak nie na tym etapie sprawy. W tej chwili nie ma konieczności pisania ani składania żadnych pism.

Bank wysyłając takie pismo do Ciebie chce żebyś uznał dług. Jeśli tak zrobisz (np. wpłacając te 30%) to już Cię mają i nie będziesz mógł podnieść zarzutu przedawnienia. Nic nie rób, ewentualnie wyślij do banku pismo (ZPO), iż nie uznajesz długu. Niech cię podadzą do sądu. Wtedy podniesiesz zarzut przedawnienia.

Skalraek:

proszę o podanie podstawy prawnej orzeczenia lub komentarza do tych dyrdymałów.

Mamy Cię, to taki program w TV był...

Powrót