Przedawnienie Mandatów ztm

• Autor wątku Autor wątku Mazurek1986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mazurek1986

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam dostałem ok 3 miesiace temu nakaz zaplaty za jazde bez biletu za lata 2006, 2007 2008, 2009,2011 i 2013 łacznie bylo ich ok 14 więc napisałem do ztm-u ze mandaty te przedawniły sie po roku.... Dziś dostałem odpowiedz od działu widykacji ztm-u ze przedawnil sie tylko jeden z 2006 roku i powołali sie na art 502 par 1 i 2 kodeksu postępowania cywilnego ze termin przedawnienia nie obowiązuje rok czsu tylko 10 lat!!!! Czy ktoś wie co mam zrobic bo z odsetkami wyszła bardzo duża kwota zwlaszcza ze termin splaty mam 2 tyg.... Czy ktoś moze pomoc w jakis sposob czy jest jakies obejscie tego czy poprostu trzeba zaplacic????????????????

Mazurek1986 napisał:
Witam dostałem ok 3 miesiace temu nakaz zaplaty
składałeś sprzeciw od tego nakazu zapłaty?
Mazurek1986 napisał:
ze mandaty te przedawniły sie po roku....
to nie mandat tylko opłata dodatkowa a przedawnia się po 15 miesiącach,

tak wyslelm im pismo ze mandaty za jazde bez biletu przedawniają sie po roku a dziś dostalem pismo że przedawnił sie tylko jeden z 2006 roku a reszta czyli 13 jest do zapłaty.... komornika nie mam do tego a pismo mi przysłali z DZIAŁU WINDYKACJI ZTM

nie mam możliwosci niestety na tą chwile
tam wyszczególnione są lata za które mam zaplacic a jak nie zapłace to sprawa trafi do Sądu....

nie mając papierów przed nosem to trudno mówić o przedawnieniu tych opłat dodatkowych,

może jutro mi sie by udało... ale tez nie obiecuje bo pismo przyszło mi do domu a mieszkam obecnie z narzeczoną w innym miescie....

opłaty dodatkowe???? czyli mandaty i odsetki i jeszcze opłaty dodatkowe?

ok dzieki jutro postaram sie zeby mi rodzice przeslali zdjeciem ten dokument... Pozdrawiam

oto to pismo....

dodam ze ostatnie zdjecie pisma zostalo przedawnione.... i to pismo dostalem i do tego pisma zlozylem wniosek o przedawnienie.... i mi to uznali.... a reszty nie
i pytanie czy do kazdego z osobna musze pisac o przedawnienie czy jak?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Żadna z opłat dodatkowych z drugiego pisma nie jest przedawniona, wszystkie mają nakaz zapłaty. Do tego niektóre z nich są lub były w toku postępowania egzekucyjnego.

czy dostawałeś lub odebrałeś jakieś pisma sądowe w związku z toczącymi się sprawami w sadzie,

zadnego wczesniej pisma nie dostawalem.... dostalem to pierwsze widoczne na ostatnim zdjeciu.... i do niego sie odwolalem.....

Kanas napisał:
Żadna z opłat dodatkowych z drugiego pisma nie jest przedawniona, wszystkie mają nakaz zapłaty. Do tego niektóre z nich są lub były w toku postępowania egzekucyjnego.

to co teraz mozna zrobic??????

Kanas napisał:

to dlaczego pierwsza oplata dodatkowa ta z 2006 jest przedawniona a druga z 2006 nie??????????

Mazurek1986 napisał:
to dlaczego pierwsza oplata dodatkowa ta z 2006 jest przedawniona a druga z 2006 nie??????????
Ponieważ na jedną został wydany nakaz zapłaty, na drugą nie.

czyli na inne juz nie zostanie wydany nakaz zaplaty???? a nawet jesli nie zostal wydany to w pismie jest napisane ze z uplywem 10 lat mija przedawnienie... a to tego drugiego tez juz minelo 10 lat... to jak to jest????

Mazurek1986 napisał:
czyli na inne juz nie zostanie wydany nakaz zaplaty????
Nie zostanie bo już został wydany.
Mazurek1986 napisał:
z uplywem 10 lat mija przedawnienie
Zgadza się, jednak każda czynność przed komornikiem, czy też sądem ten bieg przerywa i zaczyna się od nowa. Taki szybki przykład już bez miesięcy, na samych latach. Nakaz zapłaty wydany w 2006 roku. Przedawnienie w 2016 roku. Nadanie klauzuli wykonalności w 2012 roku, przedawnienie w 2022 roku. Postępowanie egzekucyjne w 2015 roku, przedawnienie 2025 roku. W skrócie, nigdy się nie przedawni.
Mam nadzieję, że zrozumiałeś. Jeśli nie, to może inni użytkownicy bardziej dokładnie wytłumaczą, ja mam ograniczony czas, do kompa podchodzę z "doskoku"
:)
Jedyne co, to możesz troszkę zadłużenie zmniejszyć o część odsetek, nic więcej.

czyli tak na szybko jak splace jakas czesc np 1 z 13 oplat dodatkowych to wstrzymuje to na jakis czas???? czy wszystkie beda chcieli odrazu???? bo strasza tym sadem.... czy poprostu wyslac im zaswiadczenie o dochodach a jestem zatrudniony na pol etatu i sie z nimi dogadac?

i jak zmniejszyc to zadluzenie?????

Mazurek1986 napisał:
czyli tak na szybko jak splace jakas czesc np 1 z 13 oplat dodatkowych to wstrzymuje to na jakis czas???? czy wszystkie beda chcieli odrazu????
Pytanie do wierzyciela.
Mazurek1986 napisał:
bo strasza tym sadem..
Żadnym sądem Cię nie straszą. Przeczytaj dokładnie pierwsze pismo. Sąd to już był.

Powrót