Przedawnienie mandatu za przejazd tramwajem

• Autor wątku Autor wątku farba81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
F

farba81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam. Mam pytanie kiedy następuje przedawnienie oplaty za mandat wydany za jazdę tramwajem bez biletu. To zdarzenie nastąpiło w 2007roku a firma windykacyjna domaga się spłaty wraz z odsetkami. Nakazu zapłaty z sądu nie otrzymałam ale pan zajmujący się sprawa stwierdził że jeśli nie zapłacę sprawa trafi do komornika. Proszę o odp. Pozdrawiam

Dwa lata, użyj opcji szukaj, to popularny temat.

Czyli jak mandat jest z 2007r a windykator powiadomił o tym aby zaplacic mandat razem z odsetkami w tym roku to znaczy że dług się przedawnił?

farba81 napisał:
Czyli jak mandat jest z 2007r a windykator powiadomił o tym aby zaplacic mandat razem z odsetkami w tym roku to znaczy że dług się przedawnił?
Wierzyciel zawsze ma prawo upominać się o zapłatę zaległych należności ale Ty możesz się od tego uchylić, jak ? Po prostu poszukaj na tym forum, to proste. :ok:

O uchyleniu wiem dosyć sporo bo ostatnio mój mąż pisał do sądu o przywrocenie terminu od nakazu zapłaty to była sprawa za rachunki tel kom i sąd przychylił się pozytywnie do naszego wniosku i sprawa o nakaz zapłaty zostala uchylona dlatego pytałam jaki czas jest na przedawnienie roszczenia za mandaty:-). Bardzo dziękuję za info i pozdrawiam

Cóż, w nowoczesnym, ekologicznym mieście komunikacja miejska, szczególnie ta nie spalinowa, powinna być darmowa. :beer:

farba81 napisał:
O uchyleniu wiem dosyć sporo bo ostatnio mój mąż pisał do sądu o przywrocenie terminu od nakazu zapłaty to była sprawa za rachunki tel kom i sąd przychylił się pozytywnie do naszego wniosku i sprawa o nakaz zapłaty zostala uchylona dlatego pytałam jaki czas jest na przedawnienie roszczenia za mandaty:-). Bardzo dziękuję za info i pozdrawiam

Oto przykład życia na kredyt i liczenie na przedawnienie.
Telefony za darmo, przejazdy zadarmo i co jeszcze? Moze spytaj odrazu o przedawnienie kredytu bankowego? Bo po co go spłacać skoro i tak się przedawni.
Tylko ze za takie postepowanie płacimy my - wszyscy! Czym? Starym klekoczącym tramwajem czy autobusem, droższym abonamentem, wyzej oprocentowanym kredytem itp, itd.
Na dodatek i to forum mają darmowe :D
Takich pasożytów powinno się tępić a nie udzielać im porad (darmowych).

amadia66 napisał:
Oto przykład życia na kredyt i liczenie na przedawnienie.
Telefony za darmo, przejazdy zadarmo i co jeszcze? Moze spytaj odrazu o przedawnienie kredytu bankowego? Bo po co go spłacać skoro i tak się przedawni.
Tylko ze za takie postepowanie płacimy my - wszyscy! Czym? Starym klekoczącym tramwajem czy autobusem, droższym abonamentem, wyzej oprocentowanym kredytem itp, itd.
Na dodatek i to forum mają darmowe :D
Takich pasożytów powinno się tępić a nie udzielać im porad (darmowych).

To po kiego się udzielasz ???

LeszsekS napisał:
Ze sprostuję sam siebie, przedawnia się po roku.

Ja sprostuję Ciebie, ani po 2 latach, ani po roku, tylko po 15 miesiącach.
Zgadza się, że temat popularny, jednak chyba dobrze się z nim nie zapoznałeś :)

Dobra, kłóćcie się gdzie indziej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót