Przedawnienie mandatu za wykroczenie?

• Autor wątku Autor wątku muminek124
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

muminek124

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry.
Bardzo proszę o pomoc.

7 sierpnia 2018 jadąc samochodem po terenie Niemiec miałem 0.38 mg/l w wydychanym powietrzu, policja wzięła mnie na komisariat spisali dane. W październiku 2018 przyszło do mnie do domu do Polski z komisariatu policji z Niemiec (zwykłym listem, nie poleconym) pismo datowane na 05.10.2018 że wskazanym numerem konta i kwota 528,5 euro do zapłaty.

Od tamtej pory była cisza.
7 mają 2020 dostałem pismo z sądu rejonowego o posiedzeniu, które odbędzie się 23 czerwca w przedmiocie rozpoznania wniosku panstwa czlonkowskiego Unii Europejskiej o wykonanie orzeczenia o charakterze pieniężnym. Niestety nie mogłem pojawić się na sprawie.
Dziś dostałem pismo z sądu rejonowego, że muszę ta kwotę zapłacić, mogę się odwołać w ciągu 7 dni do sądu okregowego.

Moje pytanie brzmi czy jeżeli cała wydarzyła się w sierpniu 2018, mandat przyszedł w październiku 2018 więc czy nie został on przedawniony? Minęło minęło prawie półtora roku. Było to wykroczenie o charakterze drogowym.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

W Niemczech nie ma przedawnienia mandatow. Dodatkowo zaplaci pan za sprawe .

Przedawniają się, pytanie czy ja się na to załapałem. Nie wiem co ma znaczyć w ogóle Pana odpowiedź?

Od debili i capow to prosze siebie i rodzine wyzywac. teraz odpowiedz ktora chce pan uslyszec ; Przedawniaja sie i wrazie czego prosze sie odwolac ...;)

Powrót