Przedawnienie nakazu zapłaty

• Autor wątku Autor wątku managra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

managra

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
W 2010 r po skierowaniu sprawy do sądu wydział cywilny ( w sprawie odzyskania kaucji od kobiety u której wynajmowałam mieszkanie) sad wystawił nakaz zapłaty , który miałam skierować do komornika niestety z powodów osobistych odłożyłam tą sprawę teraz chcę wznowić ta sprawę wysłać nakaz zapłaty do komornika

czy nakaz jest nadal aktualny?

Czy odsetki liczą się przez te dwa lata czy nie? ( ja odłożyłam sprawę ale ona wiedziała, ze jest sprawa w sądzie i się nie odezwała)

proszę o odpowiedź to bardzo ważne!!!

managra napisał:
1. czy nakaz jest nadal aktualny?

2.Czy odsetki liczą się przez te dwa lata czy nie?

1. Tak
2. jak wnosiłaś w pozwie o zasądzenie odsetek to lecą.

Nakaz opatrzyłaś klauzulą wykonalności?

Nakaz opatrzyłaś klauzulą wykonalności? nie wiem prawnik z którym rozmawiałam powiedział , ze z nakazem zapłaty mam się udać do komornika

Jesli nie masz klauzuli to komornik palcem nie ruszy.
Napisz wniosek o jej nadanie do sądu który nakaz wydał. Dopiero nakaz wraz z klauzulą są tytułem do prowadzenia egzekucji.
Wzór wniosku znajdziesz w necie.

Mogę się mylić, bo trzeba by trochę sięgnąć do historii, ale wydaje mi się, że nakazom już w 2010 r. były nadawane klauzule prawomocności z urzędu. Był problem z wydawaniem odpisów, bo niektóre sądy żądały dodatkowo opłaty za wydanie odpisu nakazu zapłaty z klauzulą wykonalności (problem był gdzieś szeroko poruszany na forum).
Proszę sprawdzić, co jest na posiadanym przez Panią nakazie. Czy jest stwierdzenie, że jest prawomocny.

Sprawdziłem w internecie i okazało się , że się nie myliłem, nakazom zapłaty od 22.2.2005 r. sąd jest zobowiązany nadać klauzulę wykonalności z urzędu-art. 782 k.p.c.

Kazdemu nakazowi(tytułowi)?
Poczytaj dokładnie i ze zrozumieniem.

Ostatnia edycja:
amadia66 napisał:
Kazdemu nakazowi(tytułowi)?
Poczytaj dokładnie i ze zrozumieniem.

Stan prawny w 2010 r.

Art. 782:
§ 1. Klauzulę wykonalności nadaje sąd jednoosobowo na wniosek wierzyciela. Tytułowi wydanemu w postępowaniu, które zostało lub mogło być wszczęte z urzędu, sąd nadaje klauzulę wykonalności z urzędu.
§ 2. Nakazowi zapłaty sąd nadaje klauzulę wykonalności z urzędu niezwłocznie po jego uprawomocnieniu się.

Chyba coś się Panu pomyliło.

Powrót