Przedawnienie nakładów na nieruchomość wspólną ułamkową -spadki

• Autor wątku Autor wątku gafi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gafi

Użytkownik
Odpowiedzi
311
Dzień dobry, spadkodawca zmarł w 2017 roku. Siostra dziedzicząca podobne jak ja w 1/3. Około 10 lat temu przeprowadziła generalny remont domu razem z mamą. Raczej więcej niż 10 lat temu. Czy jej roszczenia za zwrot nakładów mogły się przedawnić. Chcę podkreślić, że od 1985 roku razem z mamą dom był współwłasnością.Mama miała 1/4 udziały my resztę. Ja mieszkałam w tym domu do 18 roku życia. Czy takie roszczenia się przedawniają?

gafi napisał:
Dzień dobry, spadkodawca zmarł w 2017 roku. Siostra dziedzicząca podobne jak ja w 1/3. Około 10 lat temu przeprowadziła generalny remont domu razem z mamą. Raczej więcej niż 10 lat temu. Czy jej roszczenia za zwrot nakładów mogły się przedawnić. Chcę podkreślić, że od 1985 roku razem z mamą dom był współwłasnością.Mama miała 1/4 udziały my resztę. Ja mieszkałam w tym domu do 18 roku życia. Czy takie roszczenia się przedawniają?
Tak, przedawniają się i według mnie miało to miejsce w tym przypadku jeżeli upłynęło tyle czasu od nakładu (roszczenie o zwrot nakładu pomiędzy współwłaścicielami wynika z art. 207 k.c.).

Byrhtnoth napisał:
Tak, przedawniają się i według mnie miało to miejsce w tym przypadku jeżeli upłynęło tyle czasu od nakładu (roszczenie o zwrot nakładu pomiędzy współwłaścicielami wynika z art. 207 k.c.).
Dziękuję bardzo za potwierdzenie moich domysłów, ale miałam wątpliwość co do przepisów przedawnienia, które weszły w życie w 2018 roku czyli po śmierci mamy. Tak jakoś mi przyszło do głowy:)

gafi napisał:
Dziękuję bardzo za potwierdzenie moich domysłów, ale miałam wątpliwość co do przepisów przedawnienia, które weszły w życie w 2018 roku czyli po śmierci mamy.
Jeżeli jednak nakład nie został dokonany przed ponad 10 laty a później (tzn. od jego dokonania nie minęło 10 lat) to sytuacja zmienia się i przedawnienie nastąpi z upływem 2024 roku. Ocena prawna może się także zmienić, jeżeli doszło do przerwania biegu przedawnienia.

Byrhtnoth napisał:
Jeżeli jednak nakład nie został dokonany przed ponad 10 laty a później (tzn. od jego dokonania nie minęło 10 lat) to sytuacja zmienia się i przedawnienie nastąpi z upływem 2024 roku. Ocena prawna może się także zmienić, jeżeli doszło do przerwania biegu przedawnienia.
Nakłady były czynione przez kilka lat, również bez mojej zgody jako współwłaściciela. Jak sobie przypominam,2008, 2009,2010 i 2011 . Dział spadku 2019 rok. Obecnie zawieszony . Rozumiem, że przy wycenie nakładów będą brać pod uwagę stopień zużycia?

Ostatnia edycja:
gafi napisał:
Rozumiem, że przy wycenie nakładów będą brać pod uwagę stopień zużycia?
Nie.
gafi napisał:
Jak sobie przypominam,2008, 2009,2010 i 2011 .
W tej sytuacji byłoby to roszczenie przedawnione, sprawa o dział spadku nie ma znaczenia ponieważ nakłady były dokonywane gdy obie Panie byłyście już współwłaścicielkami.

Byrhtnoth napisał:
Nie.W tej sytuacji byłoby to roszczenie przedawnione, sprawa o dział spadku nie ma znaczenia ponieważ nakłady były dokonywane gdy obie Panie byłyście już współwłaścicielkami.
Jeszcze raz dziękuję, nie napisałam, że mój tata zmarł 1985 roku. Myślę jednak, że Pan się domyślił. Jeszcze raz bardzo dziękuję.

gafi napisał:
Jeszcze raz dziękuję, nie napisałam, że mój tata zmarł 1985 roku. Myślę jednak, że Pan się domyślił, że współwłasność ułamkowa, mamy i trójki mojego rodzeństwa były skutkiem nabycia spadku po tacie. Jeszcze raz bardzo dziękuję. Pozdrawiam serdecznie.

Powrót