Przedawnienie należności

• Autor wątku Autor wątku templ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

templ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Mam do was pytanie rozmawiałem ze znajomym na temat tego forum i że mi to pomogliście i poprosił mnie żeby zapytać w jego sprawie o poradę .Kilka lat temu w 2005-2006 roku miał niezapłaconą kwotę za korzystanie z Allegro .Do tej pory nikt nie kontaktował się z nim ale słyszałem że nieraz po latach się kontaktują firmy windykacyjne .Więc jeśli by dostał jakieś pismo od nich (bo dług z tego co wiem jest już przedawniony) to jak ma zareagować napisać tylko tej firmie windykacyjnej że długu nie uznaje bo jest przedawniony czy jeszcze coś musi zrobić ? Do sądu pismo ?
z góry dziękuję za odpowiedż

Firmę może poinformować podczas rozmowy telefonicznej, że mogą sprawę kierować do sądy, a on na podniesie w sądzie zarzut przedawnienia i tak się sprawa skończy. Dobrym wyjściem jest też nie rozmawiania w ogóle i gdy się pojawi sprawa sądowa należy zrobić jak powyżej.

Pozdrawiam :cool:

Ok a jeżeli by dostał jakieś pismo za potwierdzeniem odbioru ?

Zależy, kto jest nadawcą. Jeśli sąd lub komornik - zgłosić się natychmiast na forum.
Jeśli firma windykacyjna - przeczytać treść i o ile nie będzie w niej nic niepokojącego - wyrzucić do kosza.

Powrót