przedawnienie odsetek karnych

• Autor wątku Autor wątku piotrekaudi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
piotrekaudi

piotrekaudi

Użytkownik
Odpowiedzi
255
Witam we wrześniu 2008 r kupiłem instalację gazową na kredyt w INVEST BANKU , płaciłem raty z jedną przerwą brak wpłaty listopad i grudzień 2008 , ale w kwietniu 3 raty żeby uregulować te dwie zaległe i tak do listopada 2009 r . kiedy to spłaciłem cały kredyt . Wczoraj dostałem wezwanie do zapłaty od firmy navi lex z wyszczególnieniem kapitał 0 zł , odsetki umowne 0 zł , odsetki karne 71,10 zł , koszty i prowizje 90 zł . I teraz najważniejsze moim zdaniem te wierzytelności są przedawnione , tylko nie jestem pewien od kiedy liczyć bieg przedawnienia od dnia wymagalności raty która była spóżniona , końca kredytu czy innego terminu .

Z góry dziękuję za odpowiedż

Trzeba by dokładniej rzucić okiem na tą umowę, ale co do zasady jakiekolwiek odsetki powinny się przedawnić najpóźniej z upływem 3 lat od dnia zwrotu kredytu (3 lata od listopada 2009 - to listopad 2012 r.).

Podobnie powinno być z prowizjami. Co do prowizji to z doświadczenia wiem, że sporo z nich naliczane jest bezprawnie i powołując się na kwestie niedozwolonych klauzul umownych w umowach z konsumentami, można sporo ugrać ;)

Proponuje nic nie odpowiadać na wezwanie. Nawet jak przyjdzie pozew, to nie będzie pewnie problemu z wygraniem tej sprawy.

Powodzenia :)

Dzięki upewniłem się w swoich twierdzeniach . To było pierwsze wezwanie od dnia całkowitego spłacenia kredytu , więc też tak myślę że poczekam na ewentualny pozew i jak będzie nakaz zapłaty to sprzeciw złoże .

Powrót