przedawnienie par. 2. - bezsens?

• Autor wątku Autor wątku Qlawiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Qlawiec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
§ 2. Karalność przestępstwa ściganego z oskarżenia prywatnego ustaje z upływem
roku od czasu, gdy pokrzywdzony dowiedział się o osobie sprawcy przestępstwa,
nie później jednak niż z upływem 3 lat od czasu jego popełnienia.

Czyli karalnosc ustaje nie pozniej niz z uplywem 3 lat od popelnienia przestepstwa?

To troche bez sensu jest...
Czyli przedawnienie moze zaistniec ale w okresie do 3 lat od popelnienia przestepstwa?

Przepis ten należy czytać tak:
Przedawnienie następuje jeśli zajdzie jeden z poniższych warunków:
a) od popełnienia przestępstwa upłynęły 3 lata
b) upłynął rok od chwili gdy pokrzywdzony dowiedział się o osobie sprawcy

?

Ale jeśli w okresie do jednego roku pokrzywdzony wniósł AO, to przedawnienie wydłuża się o kolejne 5 lat ??? Paradoks.

Po co zatem zapis, że nie dłużej niż 3 lata ?

Re: ?

[cytat="numenius"]
Po co zatem zapis, że nie dłużej niż 3 lata ?[/cytat]

Np. żeby w sytuacji, gdy pokrzywdzony nie zna sprawcy przestępstwa, miał więcej czasu na jego ściganie niż wtedy kiedy sprawcę od razu zna.

A czy w przypadku łożenia aktu oskarżenia okres przedawnienia się wydłuża?

odp

Przy sprawach prywatnoskargowych termin przedawnienia biegnie nawet w przypadku zawieszenia tego postępowania, w przeciwieństwie do spraw ściganych w innym trybie, gdzie zawieszenie postępowania wstrzymuje bieg przedawnienia.

Paradoksem, w mojej skromnej ocenie, jest to, że złożenie prywatnego aktu oskarżenia jest tu traktowane jak zarzut prokuratorski w sprawie z oskarżenia publicznego, tzn. przedłuża czas do przedawnienia o 5 lat :!:

Ustawodawca przewidział przy przestępstwach prywatnoskargowych rok do przedawnienia (jak przy wykroczeniach), nie dłużej jednak niż trzy lata. Pułapka prawna polega na tym, że pod jeden mianownik podciągnięto prywatny akt oskarżenia i postanowienie o przedstawieniu zarzutu interpretując, że jedno i drugie wydłuża czas postępowania przeciwko osobie o kolejne 5 lat. To właśnie uważam za bezsensowne. :x

Re: odp

[cytat="numenius"] w przeciwieństwie do spraw ściganych w innym trybie, gdzie zawieszenie postępowania wstrzymuje bieg przedawnienia.[/cytat]

Z ciekawości zapytam: jaka jest podstawa prawna stwierdzenia które zacytowałem?

Odp.

Ok. może się zagalopowałem z tym wstrzymaniem biegu terminu przedawnienia przy zawieszeniu sprawy ściganej z osk. publicznego, muszę to sprawdzić.

>Pułapka prawna polega na tym, że pod jeden mianownik podciągnięto prywatny akt oskarżenia i postanowienie o przedstawieniu zarzutu interpretując, że jedno i drugie wydłuża czas postępowania przeciwko osobie o kolejne 5 lat. To właśnie uważam za bezsensowne.

Dlaczego? Moim zdaniem to logiczne.

Odp.

Szanuję Twoja opinię, moja jest z goła odmienna, a to dlatego, iż ustawodawca uzależnia długość terminu przedawnienia od ciężaru gatunkowego przestępstwa, poczynając od zbrodni p-ko ludzkości w dół na wykroczeniach kończąc, a fakt, że 212KK nie jest ścigane w trybie z osk.publ. wskazuje, że ciężar gatunkowy jest stosunkowo niski. Termin przedawnienia powinien zatem mieścić się pomiędzy terminami dot. występków, a terminami przedawnienia wykroczeń. Taka jest moja prywatna opinia.

Re: Odp.

[cytat="numenius"]212KK nie jest ścigane w trybie z osk.publ. wskazuje, że ciężar gatunkowy jest stosunkowo niski. Termin przedawnienia powinien zatem mieścić się pomiędzy terminami dot. występków, a terminami przedawnienia wykroczeń. [/cytat]

Na moje oko tak właśnie jest.

Występki: 5 do 15 lat + 5 do 10 lat w razie wszczęcia procesu przeciwko osobie
Prywatnoskargowe: max. 3 lata + 5 lat w razie wszczęcia procesu przeciwko osobie
Wykroczenia: rok + rok w razie wszczęcia postępowania przed Sądem.

Odp.

Nie chce się licytować, ale w mojej skromnej ocenie optymalnym było by np.. 3 lata + 3 lata.

Niestety, przy dzisiejszej obsadzie kadrowej sądów mogłoby się okazać, że 3 lata to za mało na rozpoznanie sprawy we wszystkich instancjach...

Re: Odp.

[cytat="numenius"]Nie chce się licytować, ale w mojej skromnej ocenie optymalnym było by np.. 3 lata + 3 lata.[/cytat]

Oczywiście masz prawo do swojej oceny...

Powrót