Przedawnienie-pismo procesowe od prawnika

• Autor wątku Autor wątku ania19871
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania19871

Stały bywalec
Odpowiedzi
2 270
Witajcie, przedawnienie wałkowane prawie codzienne.
Miasto zlozylo pozew w grudniu 2011 o zapłatę czynszu od maja 2006 do sierpnia 2011, zlozony został sprzeciw na podstawie przedawnienia (3lata), prawnik wynajety przez Miasto wysłał własnie pismo procesowe ze podtrzymuje pozew w całosci gdyz bieg przedawnienia został przerwany przez wpłaty jakie były dokonywane.

Bieg przerywa kazda czynnosc, pisanie pism o rozlozenie na raty itd, bieg liczy sie od dnia do którego nalezało wpłacic wiec tutaj pytanie:

Skoro np. czynsz za maj 2006 który nalezało wplacic do dnia 10 maja 2006 nie został zaplacony to czy wplata za np. grudzien 2008 mogła przerwac bieg roszczenia za maj????

Proszę o odpowiedz osoby które mialy doczynienia z identyczna sytuacja.
Zastanawiam sie czy prawnik wynajety podnoszac swoj pozew chce zniechecic pozwana wiedzac ze nie stac ją na adwokata.

Pytanie jaki jest sposob zarachowywania wplat. Najczesciej pokrywaja one najdalsze zaleglosci wiec wplata w 2008 roku zostala zaliczona na poczet 2006 i wtedy miasto ma racje.

Tak tez pomyślałam, jednak na przelewach jest zaznaczony tytuł: czynsz za grudzien 2008.
W pozwie jest strona z rozliczeniem, przy kazdej wplacie za dany miesiac wpłata jest przypisana danemu miesiacowi, odsetki także liczone są od danego miesiaca. Gdyby wszystkie wpłaty przypisali na poczet długu-odsetki wyszły by mniejsze....

Niestety ktoś bardziej biegły na tym forum musi pomóc. Moja wiedza nie jest pełna.

Oczywiście, że nie wiele razy to wyjaśnialiśmy i w każdym orzeczeniu SNu, czy komentarzu jest tak samo.

Wpłata mogła przerwać, ew. co do odsetek od tej części należnych.
Jednak ten pogląd również kwestionuje wielu (ale nie wszyscy).

Natomiast czym innym jest zarachowanie.

Jeśli w 2008 roku wpłata była na czynsz za grudzień, pomimo tego, że były należności wcześniejsze, zarówno powód, jak i sąd mają prawo tak to zarachować. Wówczas nie przedawnią się nastarsze należności.

Mam pytanie czy sad ma prawo wydac nakaz egzekucji bez wydania uprzedniego nakazu zaplaty i czy tym samym zamyka to mozliwosc odwolania sie i zgloszenia przedawnienia

Powrót