Przedawnienie po 6 latach - wyrok sądowy

• Autor wątku Autor wątku pb2013
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pb2013

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam

Kilka dni temu dostałam pismo od komornika o wszczęciu postępowania egzekucyjnego (spor cywilny) wyrok z 2011r czy to podchodzi pod 6 letni okres przedawnienia? Ewentualnie czy odsetki się przedawniły?

Pismo przyszło na adres pod którym lata temu byłam zameldowana.

Należności główna się nie przedawnila ale odsetki tak.

Jak mogę to załatwić aby zapłacić należność główną bez odsetek?
I koszty komornicze 15% czy to da się jakoś zmniejszyć?
Ile mam na to czasu od otrzymania pisma od komornika?

Nie zamieszkuje od kilku lat pod tym adresem i zmieniłam nazwisko teoretycznie nie wiem o tym piśmie bo ja go nie odebrałam.

pb2013 napisał:
Jak mogę to załatwić aby zapłacić należność główną bez odsetek?
art. 840 kpc w zw. z art.125 kc. - przy czym trzeba się upewnić, czy w okresie od 2011r do dnia dzisiejszego nie było komorników,
pb2013 napisał:
I koszty komornicze 15% czy to da się jakoś zmniejszyć?
może być problem,
pb2013 napisał:
Ile mam na to czasu od otrzymania pisma od komornika?
brak czasu, jest komornik trzeba zapłacić wierzytelność najlepiej na konto komornika,
pb2013 napisał:
Nie zamieszkuje od kilku lat pod tym adresem i zmieniłam nazwisko teoretycznie nie wiem o tym piśmie bo ja go nie odebrałam.
to kto odebrał lit?

List odebrała mama, wymeldowałam się i nie zamieszkuje tam już wiele lat. Z tego co wiem nie było wcześniej komornika, czy da się to jakoś sprawdzić?

Podpowiesz gdzie i co powinnam napisać? Rozumiem ze do sądu a do komornika?

Chciałabym spłacić należność główną w całości ale z odsetkami to już za wiele.

pb2013 napisał:
Z tego co wiem nie było wcześniej komornika, czy da się to jakoś sprawdzić?
komornik wszczynając egzekucje przesyła kserokopie tytułu egzekucyjnego, w przypadku wcześniejszych egzekucji jest informacja na tytule egzekucyjnym w formie pieczątek od komorników, którzy prowadzili wcześniejsze egzekucje,
pb2013 napisał:
Podpowiesz gdzie i co powinnam napisać? Rozumiem ze do sądu
składając pozew opozycyjny powinno być się pewnym, że nie doszło do przerwania biegu przedawnienia aby nie stracić kasy,
pb2013 napisał:
Chciałabym spłacić należność główną w całości ale z odsetkami to już za wiele.
jak wyżej,

robinson21 napisał:
komornik wszczynając egzekucje przesyła kserokopie tytułu egzekucyjnego, w przypadku wcześniejszych egzekucji jest informacja na tytule egzekucyjnym w formie pieczątek od komorników, którzy prowadzili wcześniejsze egzekucje,

składając pozew opozycyjny powinno być się pewnym, że nie doszło do przerwania biegu przedawnienia aby nie stracić kasy,

jak wyżej,

Nie ma żadnych pieczątek od innych komorników. Według tego co mama mówi nikt wcześniej u niej nie był i pism komorniczych nie było a chyba musieli by też co przysyłać?
a czy jest prawnie możliwość dogadać się z komornikiem że należność główną spłacę w całości w jednej racie za umorzenie tych przedawnionych odsetek czy tylko sądownie?
Rozumiem że muszę wnieść pozew do sądu ale jakie dokładnie?
Do komornika tez mam jakieś pismo wysłać?

Aby nie stracić kasy tzn ?

pb2013 napisał:
a czy jest prawnie możliwość dogadać się z komornikiem że należność główną spłacę w całości w jednej racie za umorzenie tych przedawnionych odsetek czy tylko sądownie?
Sądownie

pb2013 napisał:
Do komornika tez mam jakieś pismo wysłać?

Obowiązki dłużnika są wskazane na jednym z "pism" które odebrał dorosły domownik pod adresem wskazanym przez wierzyciela.

Dodam jeszcze, że pytająca zapomniała o wynagrodzeniu komornika.

Dziękuje za odpowiedz.

Podpowiecie od czego powinnam zacząć ?
Jakie pismo do sądu i jakie do komornika?
Ile to wszystko może potrwać?

Takie pismo otrzymałam.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Obowiązki dłużnika są wskazane na jednym z "pism" które odebrał dorosły domownik pod adresem wskazanym przez wierzyciela.
Dobry masz humor w niedzielę :D

Jak ona tam nie mieszka, to ktokolwiek to odebrał - nie jest domownikiem i takie domniemanie obala się w moment. Domownik pod adresem wskazanym przez wierzyciela, dobre :)

Wezwij wierzyciela na razie do ograniczenia odsetek do ich nieprzedawnionej części. Jeśli na wezwanie nie zareaguje - pozywasz o pozbawienie wykonalności w części przedawnionych odsetek.

Zawsze mam dobry humor.
Niech obala.
Ktokolwiek nie powinien odbierać korespondencji, jednak matka dłużnika odebrała.
Niestety masz wyjątkowo słabą pamięć bo wielokrotnie pisałem, że moje wypowiedzi w przeważającej mierze dotyczą "relacji" komornik/dłużnik oraz komornik/wierzyciel.

Syphar napisał:
Wezwij wierzyciela na razie do ograniczenia odsetek do ich nieprzedawnionej części. Jeśli na wezwanie nie zareaguje - pozywasz o pozbawienie wykonalności w części przedawnionych odsetek.

Wezwanie listem poleconym pod adres wierzyciela nie do komornika dobrze rozumiem?
Czy mogę tam zaznaczyć jakiś termin, jaki?
Czy mogę tam dopisać iż po ograniczeniu odsetek spłacę kwotę w całości w ciągu np tygodnia?
Czy kosztów komornika nie da się jakoś zmniejszyć przy spłacie całości?
Czy powinnam dostać pismo od komornika o zmniejszeniu kwoty odsetek zanim zapłacę?

Zaznaczam że dane z danych u komornika zgadza się tylko imię, adres i nazwisko mam zmienione. Nie zgłaszałam tego u komornika, rozumiem że wezwanie powinnam wysłać z aktualnymi danymi?

pb2013 napisał:
Wezwanie listem poleconym pod adres wierzyciela nie do komornika dobrze rozumiem?
Czy mogę tam zaznaczyć jakiś termin, jaki?
Czy mogę tam dopisać iż po ograniczeniu odsetek spłacę kwotę w całości w ciągu np tygodnia?
Czy kosztów komornika nie da się jakoś zmniejszyć przy spłacie całości?
Czy powinnam dostać pismo od komornika o zmniejszeniu kwoty odsetek zanim zapłacę?

Zaznaczam że z danych u komornika zgadza się tylko imię, adres i nazwisko mam zmienione. Nie zgłaszałam tego u komornika, rozumiem że wezwanie powinnam wysłać z aktualnymi danymi?

Zasądzone jest należność główna 2476,00 komornik nalicza odsetki 0,34gr za dzień -1843,98zł.
Czy aby takie odsetki się przedawniają?
Dziś pokazałam dokumenty radcy prawnego i stwierdził że te odsetki się nie przedawniają i że jedyna opcja to ugoda?

pb2013 napisał:
Dziś pokazałam dokumenty radcy prawnego i stwierdził że te odsetki się nie przedawniają
czemu się nie przedawniły a te powyżej 3 lat wstecz, na czym oparł swoje twierdzenie,

Skorzystałam z porad prawnych w UM, Pani radca stwierdziła że skoro w nakazie sądowym jest napisane że "powinna zapłacić powodowi kwotę 2476.00 zł wraz z odsetkami ustawowymi od 1 grudnia 2010r" to odsetki przedawnia się tak jak wyrok po 10 latach.

Czy ktoś orientuje się czy tak to działa:
"Dłużnik, który spłaci zobowiązanie w ciągu miesiąca od dnia doręczenia zawiadomienia o wszczęciu egzekucji komornik ściągnie od niego opłatę stosunkową w wysokości 3% wartości wyegzekwowanego świadczenia."

Jeszcze nie działa. Będzie działało po 1 stycznia 2019 r. ale tylko w nowych sprawach egzekucyjnych.

Dodam tylko, że sejm uchwalił dość absurdalny przepis że jeśli dłużnik wpłaci komornikowi dług do miesiąca to zapłaci opłatę egzekucyjną w wysokości 3 % świadczenia. Jeśli w tym czasie zapłaci bezpośrednio do wierzyciela to zapłaci już 5 % ...

Ostatnia edycja:
pb2013 napisał:
Pani radca stwierdziła że skoro w nakazie sądowym jest napisane że "powinna zapłacić powodowi kwotę 2476.00 zł wraz z odsetkami ustawowymi od 1 grudnia 2010r" to odsetki przedawnia się tak jak wyrok po 10 latach.
no to Pani radca jest w totalnym błędzie:
art.125 kc - § 1. Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczeniem sądu polubownego, jak również roszczenie stwierdzone ugodą zawartą przed sądem albo sądem polubownym albo ugodą zawartą przed mediatorem i zatwierdzoną przez sąd, przedawnia się z upływem sześciu lat. Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenie okresowe należne w przyszłości przedawnia się z upływem trzech lat.

Powrót